Збірний образ зла і жорстокості

Німеччина, березень 1933 рік.
Світлина: Радіо Свобода

Сьогодні при обговоренні ораторів, не можна обійти стороною фігуру Адольфа Гітлера. Ця людина при всьому жаху обраного ним шляху і скоєних ним злочинів була природженим, геніальним оратором і саме це зробило його вождем цілої нації. Навіть найбільш непримиренні опоненти Гітлера визнавали, що він - найбільший оратор, якого коли-небудь знала Німеччина. Зигмунд Фройд казав, що Гітлер володіє масовим гіпнозом. Його ораторський стиль можна охарактеризувати як надзвичайно експресивний, але в той же час гнучкий і точний, орієнтований на сприйняття публікою, як щирий душевний порив сильного людини.

Є багато розповідей очевидців, які особисто слухали промови Гітлера і яких ці промови захоплювали, переконували. Сам по собі факт, що влада Веймарської республіки наклала заборону на публічні виступи Гітлера, говорить про те, що вона вважала: Гітлер є дуже сильним, а тому небезпечним оратором.

Гітлер чудово відчував свою аудиторію та ідеально налаштовувався на неї - з робочими він говорив інакше, ніж з солдатами, і перед політиками виступав по-іншому, ніж перед чиновниками. При цьому його чіпкий погляд завжди був спрямований в зал, він спостерігав, наскільки точно досягають його репліки аудиторії і продовжував мовити, виходячи з реакції публіки.

Ось що писав він сам у своїй книзі «Моя боротьба»: «В масових зборах мислення вимкнено. І я використовую цей стан; воно забезпечує моїм словам найбільшу ступінь впливу, і я відправляю всіх на збори, де вони стають масою, хочуть вони того, чи ні. Інтелектуали та буржуа так само хороші, як і робочі. Я перемішую народ. Я говорю з ним, як з масою».

Історія розпорядилася таким чином, що Адольф Гітлер справедливо став для більшості людей якимось збірним образом зла і жорстокості, але разом з тим це, мабуть, перша людина, що спливає в свідомості більшості при питанні про найвеличніших ораторах XX століття. Однак, завдяки створеному негативному образу Гітлера його агресивний і експресивний ораторський стиль так само сприймається в наші дні як негативний. Тим самим він вплинув на всіх сучасних ораторів, особливо в політиці. Ніхто не хоче асоціюватися з Гітлером, яким блискучим оратором той не був би. На мій погляд, це один з ключових чинників, що вплинули на сучасну риторику - тепер цінуються не тільки і не стільки здатність оратора завоювати натовп, а скоріше його розсудливість, точність і раціональність.

Аміна Зекеряєва, «Час Таврійського»

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Люди були по-справжньому шоковані, коли замість «кримського сценарію» почалася війна», - інтерв'ю з громадянином рф

Педагог Марія Букатчук: «Ніякі технічні засоби і новітні технології передавання звуку й зображення ніколи не замінять живого спілкування»

Віктор Сорока: «Карантин допомагає більше і тісніше взаємодіяти з глядачами»