Карантин вихідного дня і «чорна п’ятниця»

Світлина з відкритих джерел

 Попередні вихідні були останніми вихідними днями в Україні, коли діяли певні обмеження. Кабмін ввів так званий «карантин вихідного дня». То ж того суботнього дня я вирішив пройтись Виноградарем та перевірити наскільки заклади торгівлі й торговельно-розважальні центри дотримуються певних карантинних обмежень.                                                    

11 листопада 2020 року Кабмін прийняв рішення щодо впровадження по всій території України «карантину вихідного дня». Відповідну ухвалу Уряд прийняв через стрімке зростання чисельності інфікованих COVID-19 та неефективності попередніх карантинних обмежень. Термін дії карантину становив до 30 листопада, тобто 3 тижні, і вже на початку грудня можна буде повідомити про дієвість чи неефективність карантинних обмежень.

Власне «карантин вихідного дня» починав свою дію з 00:00 суботи та діяв до 00:00 понеділка. У карантинні вихідні дозволено працювати продуктовим магазинам, аптекам ( у т.ч ветеринарним), АЗС (але без зон харчування), дозволена робота громадського транспорту, але у межах місць для сидіння (не стосується метрополітену), пошта та автомайстерні. Проте повинна була бути  вкрай обмежена робота закладів харчування (зокрема бари та ресторани не повинні приймати відвідувачів, реалізовано принцип роботи таких закладів «на виніс»),  вкрай небажана робота ТРЦ та закладів культури (концертні зали, кінотеатри), також під забороною працювати опинилися і фітнес-клуби та басейни.

Але за волею долі на ті вихідні припав головний розпродаж року «чорна пятниця». Деякі заклади на Виноградарі ледве втрималися від урядових заборон. То ж першим моїм обєктом був ТРЦ «Орнамент». Всередині як буднього дня велика кількість людей, звичайно всі у масках, але не про ніяке соціальне дистанціювання тут і мови не йшло. Безліч великомереживних магазинів не працювало, але деякі все ж таки незважаючи на заборону відкриті, але частково. В той же час відновити для батька SIM-картку «Київстар» мені не вдалося, через те що фірмовий магазин було зачинено. А от магазин «Алло» працював. Щоправда, на вході мене зустрів консультант: «Ви за замовленням?», я трохи затягнув: «Ні», «Вибачте на вихідних працюємо лише по замовленню клієнтів», - підсумував інший співробітник.

Отака дивна «чорна пятниця» цьогоріч! Велика черга змійкою звивалася біля магазинів «ProStor», «EVA». Ювелірні крамнички були зачинені, ані «Золотий вік», ані фірмовий магазин «ZARINA» не наважився на порушення карантину, але  не всі крамниці дотрималися карантинних обмежень.

Один із магазинів побутової хімії «EVA». Світлина: Е. Оринич 

Побачивши фотокамеру співробітниця «EVA» мовила, що вони працюють лише із замовниками, та й взагалі сьогодні в них переоблік, помічаю що всередині людей багато (десь 5-10). Моя прогулянка «Орнаментом» добігла логічного завершення, і я пішов по району подивитись, як працюють крамнички поза межами ТРЦ. Помітив, що людей на вулиці все ж багато, і що здається дивним, адже повинні працювати лише аптеки та продуктові магазини чи супермаркети. «Сільпо» та «АТБ» працюють у штатному режимі.

Магазин-бар «HOP HEY» Світлина: Е .Оринич

М
агазин «HOP HEY» працював на повну потужність, щоправда дотримуючись правила не більше 3-х осіб у приміщені. Помітив невелику чергу біля крамниці.

Ринок сьогодні на відміну від попередніх вихідних було зачинено, потрапити всередину було неможливо.

Один з магазинів мережі «Червоний маркет». Світлина: Е.Оринич

Досить цікаво було спостерігати за роботою магазином дрібнороздрібної мережі «Червоний маркет», який працював «на виніс». На вході чергував продавець-консультант, який любязно відповідав на запитання та консультував покупців, але на дверях магазину красувалась табличка «Переоблік».                                                

То ж отак проходив «карантин вихідного дня» на Виноградарі, наскільки він був дієвішим покаже лише час, бо лише так можна судити  про його ефективність та доречність. А поки що нам з вами залишається дотримуватися звичайних правил: використовувати засоби індивідуального захисту, дотримуватися соціального дистанціювання та в зайвий раз у вихідні не виходити з оселі, аби не наражати себе на небезпеку інфікуватися небезпечним вірусом.

 

Едуард Оринич, «Час Таврійського»


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Люди були по-справжньому шоковані, коли замість «кримського сценарію» почалася війна», - інтерв'ю з громадянином рф

Педагог Марія Букатчук: «Ніякі технічні засоби і новітні технології передавання звуку й зображення ніколи не замінять живого спілкування»

Віктор Сорока: «Карантин допомагає більше і тісніше взаємодіяти з глядачами»