Конфлікт старих і нових цінностей в Польщі

 

Протести в Польщі щодо заборони абортів. 
Світлина з відкритих джерел

У Варшаві та ще десятці міст увечері 28 листопада знову пройшли марші протесту проти посилення заборони абортів. Люди не розуміють, чому їм забороняють робити зі своїм тілом те, що вони вважають за потрібне. У той день зібралися на площі Романа Дмовського кілька сотень людей. Вони  скандували гасла «Моє тіло - моє діло», «Легальний аборт», а також кричать образливі слова на адресу чинного уряду.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я та Інституту Гутмахер, в світі щорічно проводиться 25 млн небезпечних абортів, що становить 45% від загального числа операцій по перериванню вагітності. Це означає, що кожен другий аборт в світі робиться нелегально і тягне за собою серйозні ризики здоров’ю жінки.

Польський закон - один із найсуворіших у Європ
і. В Польщі дуже багато людей, особливо в маленьких містах, вважають, що жінка не має права на аборт. Розмови про аборт там - це табу. Як кажуть, також є випадки, коли лікарі виганяють жінок з кабінету, нагороджуючи словами на кшталт «жінка з низькою соціальною відповідальністю».

Поліція постійно закликала протестувальників розійтися, попереджаючи, що в умовах карантину акція незаконна, і кілька разів блокувала рух. Люди у відповідь кричали, що мають право на протест.
Мітингувальники не говорять, що аборти - це окей. Поляки бються за можливість вибору, адже у кожного з нас свої плани, принципи, свої релігійні установки і життєві обставини.

Хотілося б нагадати, що 26 листопада Європейський парламент на голосуванні прийняв резолюцію із засудженням рішення Конституційного суду Польщі про необхідність посилення заборони на проведення абортів в республіці.

У жовтні Конституційний суд Польщі ухвалив вердикт про посилення заборони права на аборт. Тепер аборти в Польщі дозволені тільки, якщо вагітність загрожує життю і здоров'ю матері, або якщо дитина була зачата в результаті зґвалтування. Дане рішення викликало хвилю вуличних протестів у різних містах республіки.

Президент Дуда заявив, що внесе пропозицію в Сейм, яка передбачає, що аборти будуть дозволені в разі так званих летальних дефектів плоду, але не у випадку діагностики синдрому Дауна.

Активісти допомагають польським жінкам робити аборти за кордоном: якщо термін вагітності до 14 тижнів, то аборт можна зробити в Німеччині, якщо до 22, то в Нідерландах, від 22 до 24 в Великобританії.

Я вважаю, що не можна прирікати ще ненароджених дітей, на болісне життя, а можливо, і смерть в дитинстві, якщо є ймовірність, що дитина народиться інвалідом.
Також дуже багато випадків, коли немає можливості дати дитині все необхідне, в тому числі і любов, якої потребує КОЖНА дитина, що може привести до залежності від чого-небудь або суїциду, якщо дитині вчасно не буде надана допомога спеціаліста.

Кравець Крістіна, «Час Таврійського»

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Люди були по-справжньому шоковані, коли замість «кримського сценарію» почалася війна», - інтерв'ю з громадянином рф

Педагог Марія Букатчук: «Ніякі технічні засоби і новітні технології передавання звуку й зображення ніколи не замінять живого спілкування»

Віктор Сорока: «Карантин допомагає більше і тісніше взаємодіяти з глядачами»