Переваги й недоліки проживання в студентському гуртожитку

Ілюстрація з відкритих джерел

Студентський гуртожиток - це ніби своєрідне студентське місто, де вирують свої правила і закони... 

Щороку восени велика кількість вчорашніх абітурієнтів заселяється у гуртожитки, особливо ті, хто вступають до інших міст. Звичайно далеко не всі можуть дозволити собі винаймати та орендувати дороговартісне житло. То ж тут мимоволі виникає необхідність у поселенні в гуртожиток. 

Я оселився у гуртожитку на початку жовтня, коли остаточно розірвав трудові відносини із роботодавцем. Моє заселення прийшлося на той час, коли основна маса першокурсників була вже розселена, і відповідно вибору кімнати в мене не було... 

Комендантка заселила мене в кімнату, де вже жили два хлопці. Один з них, як виявилося був з мого містечка - Луганська, а інший був з Полтавського регіону. Дуже швидко виявилося те, що із сусідами в мене різні погляди на життя і навіть інший світогляд, тому і не дивно, що  ми не потоваришували. Розселення відбувається рандомним чином, тобто зрозуміти, хто буде твоїм сусідом по кімнаті доволі проблематично.

-  Слід розуміти, що гуртожиток, як та комуналка, де хоч-не хочеш будеш стикатися зі своїми сусідами по кімнаті, а також з іншими мешканцями гуртожитка, - каже чотирьокурсник Семен, - і ці зустрічі не завжди можуть бути приємними і товариськими. 

-  Саме у гуртожитку я зустріла друзів, багато з яких родом з мого рідного Криму, що не може не радувати, в когось можна попросити конспекти, з кимось можна пройтись містом, чи проводити вільний час, - каже другокурсниця Каріна.

    То ж як бачимо, проживання в гуртожитку має певні переваги та недоліки. До основних переваг проживання в гуртожитку я можу віднести значну економію у порівнянні з дороговартісною орендою житла у столиці. Так вартість проживання у гуртожитках зазвичай фіксована і становить 520-800 грн за місце плюс комунальні послуги, у той час, як оренда  кімнати в столиці постійно варіюється в межах 3000-5000 грн за місце плюс комунальні. Економія є суттєвою. Крім того, в гуртожитках вирує справжня студентська атмосфера, і ти можеш знайти друзів та однодумців.

    При цьому у проживанні у студентському гуртожитку є і певні недоліки. Серед найрозповсюдженіших - віддаленість гуртожитка від навчального закладу, постійний перебій із комунікаціями, які виражаються у перебоях з гарячою водою та опаленням у зимовий період, що утворюють певні незручності та дискомфорт.  Зазвичай ці проблеми вирішуються дуже повільно, що створює певні проблеми у проживанні. Меблі зазвичай перебувають у занедбаному стані, що створює некомфортні умови для студентського побуту. 

Як бачимо у проживанні в гуртожитку є певні переваги і відповідно недоліки, але вирішальний вибір, щодо місця проживання за кожним студентом...

Едуард Оринич

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Люди були по-справжньому шоковані, коли замість «кримського сценарію» почалася війна», - інтерв'ю з громадянином рф

Педагог Марія Букатчук: «Ніякі технічні засоби і новітні технології передавання звуку й зображення ніколи не замінять живого спілкування»

Віктор Сорока: «Карантин допомагає більше і тісніше взаємодіяти з глядачами»