Оратор, що розмовляв із хвилями

 

Ежен Делакруа "Демосфен розмовляє з хвилями" (1859)

У стародавній Греції для філософа, політика чи будь-якої вченої людини мистецтво вміння добре говорити було основним. З цієї причини існувало багато шкіл, де навчали мистецтву публічного виступу. У політиці без вміння красномовно говорити нема чого робити взагалі. Адже як у своїх промовах пояснити власні політичні ідеї?

 

Давньогрецький Демосфен став чудовим оратором, одним із найкращих. Ми знаємо кілька речей про його життя, хоча частина біографічної інформації, яка дійшла до нас, є сумішшю реальності та легенд.

 

Вважається, що Демосфен заїкався і з великими труднощами говорив. Але у нього було багато волі та бажання вдосконалити свою промову. Легенда вказує на те, що він говорив з камінням у роті, а також практикував розмову під час бігу, стратегії, які допомагають йому контролювати свій голос і долати труднощі з мовою. Кажуть, що він також практикував свої виступи на пляжі, щоб спробувати зробити свій голос голоснішим, ніж морський шум. Таким чином йому вдалося подолати свої мовні вади і стати чудовим оратором. 

 

Демосфен, мабуть, записав і опублікував більшість своїх виступів. Після його смерті тексти його виступів збереглися в Афінах та в Олександрійській бібліотеці. В Олександрії ці тексти були включені в основу класичної грецької літератури, яку зберігали, каталогізували та вивчали вчені елліністичного періоду. Фрідріх Бласс, німецький вчений-класик, вважає, що оратором було записано ще дев'ять промов, але вони не збереглися. Сучасні видання цих виступів базуються на чотирьох рукописах Х-ХІ століть н. е. Авторство щонайменше дев'яти із шістдесяти одного ораторського виступу є спірним.


Демосфен беззаперечно є одним з найгеніальніших ораторів свого часу та є прикладом наслідування для багатьох людей.

 

Юрій Колега, «Час Таврійського»


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Люди були по-справжньому шоковані, коли замість «кримського сценарію» почалася війна», - інтерв'ю з громадянином рф

Педагог Марія Букатчук: «Ніякі технічні засоби і новітні технології передавання звуку й зображення ніколи не замінять живого спілкування»

Віктор Сорока: «Карантин допомагає більше і тісніше взаємодіяти з глядачами»