«Третя після опівночі». Торкнутися та вгадати

 

Музей "Третя після опівночі"

Київ – місто нових відкриттів, де кожен день відбувається щось цікаве, незвичайне та креативне: проходять концерти, ставлять вистави, транслюють кіно або влаштовують вечір поезії. Сьогодні журналісти Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського познайомилися з новим музеєм у Києві – «Третя після півночі». 

«Три після півночі» - єдиний музей у Києві, який має таку загадкову особливість: усі екскурсії проходять у суцільній темряві. Вас будуть супроводжувати незрячі від природи гіди, які допоможуть вам зрозуміти те, що відчувають вони. Звучить страшно, але насправді це надзвичайний досвід, який ви мало де зможете отримати. Ви не тільки поставите себе на місце такої людини та зрозумієте, як вона себе відчуває, а ще й навчитеся відчувати на дотик усю красу, яку звикли бачити тільки очами.

Музей проводить різноманітні екскурсії, які западуть у серце кожному українцю та навчить кожного з нас чомусь новому. «Прогулянка у темряві» покаже вам 5 різних кімнат, які відтворюють місця з нашого оточення. Ви відчуєте усі запахи та звуки, а на дотик зможете помацати усе обладнання у кімнатах. «Побачення у темряві» надасть вам можливість по-новому розкрити смак романтичної вечері, послухати музику, написати листа коханому, не бачачи, що ти пишеш… А якщо ви любитель прогулянок на свіжому повітрі – ласкаво просимо на незрячу екскурсію по усьому Києву під назвою «Відчуй Київ».

Окрім трьох основних видів екскурсій існують тематичні виставки, які організовуються з обмеженим часом відвідування. Саме на такій побували журналісти Таврійського національного університету. Безкоштовна тактильна виставка називається «Україна на дотик». Вона була організована за підтримки Українського культурного фонду. 

Гіди музею поділилися своїми враженнями зі студентами-журналістами:

Ми раді ділитися досвідом з усіма бажаючими побувати на нашому місці. Хочеться довести, що незрячий – це ще не вирок. Так, ми не бачимо, але ми все відчуваємо у багато разів сильніше, а на дотик можемо зрозуміти більше, ніж зрячі побачать. Саме тому в нашому музеї все зроблено для того, щоб люди навчилися відчувати. Я думаю, що це основна задача усіх екскурсій та виставок. А чому не поєднати корисне з приємним? Так ми вчимо людей історії України, знайомимо з видатними київськими місцями та талановитими українськими людьми.

На виставці «Україна на дотик» журналісти Таврійського відчули багато нового для себе. Наприклад, мали можливість помацати бюсти відомих діячів України та макетів будівель, які зображені на шести українських купюрах серії 2014-2020 років. Це були такі постаті, як Леся Українка, Тарас Шевченко, Григорій Сковорода, Іван Франко, Михайло Грушевський. Журналісти-студенти навіть впізнали Володимира Вернадського – вченого та суспільного діяча, у честь якого названий їхній університет.

Володимир Вернадський
На дотик також можна було дізнатися такі відомі будівлі, як Президія Національної академії наук України, в’їзна вежа Луцького замку, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Українська центральна рада

Олександр, один з відвідувачів виставки, розповів про свій досвід Таврійському:

Для мене зір завжди був обов’язковим атрибутом повноцінного життя. Але після виставки з такими талановитими, але незрячими гідами, я впевнився, що зір – це лише один з основних органів чуття. Дотик – ось, що є безперечно важливим на рівні із зором! Коли ти торкаєшся чогось важливого, в тебе по шкірі йдуть мурахи. Зір цього не передасть. Я хотів би, щоб кожен із нас побував на місці незрячої людини та зрозумів, що втратити зір – це не втратити усе життя. Можна навчитися слухати, сприймати запахи та торкатися усього, не відчуваючи себе обділеним.

Після виставки журналісти Таврійського залишилися у повному захваті, адже вони відчули те, чим ділився Олександр. Суспільно важливим у цій виставці є те, що кожен може прийти, не думаючи про гроші або час. Якщо ви ще не були в музеї «Три після півночі» - саме час відвідати, адже вже зовсім скоро кінець листопада, а тоді й завершення виставки «Україна на дотик». Не втрачайте можливість отримати новий досвід, торкайтеся, відчувайте та живіть повноцінним життям навіть тоді, коли не бачите! 

Катерина Онищук, «Час Таврійського»

 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Люди були по-справжньому шоковані, коли замість «кримського сценарію» почалася війна», - інтерв'ю з громадянином рф

Педагог Марія Букатчук: «Ніякі технічні засоби і новітні технології передавання звуку й зображення ніколи не замінять живого спілкування»

Віктор Сорока: «Карантин допомагає більше і тісніше взаємодіяти з глядачами»