Викладачі та студенти ТНУ імені В.І. Вернадського безкоштовно вивчають польську мову.

 

Центр польської діаспори Жешувського університету, Польща, проводить онлайн- заняття з вивчення польської мови для студентів та викладачів Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського. Уже протягом трьох тижнів учасники проєкту мають змогу вивчати не лише мову, а й знайомитися з польською культурою.

Посольство Республіки Польща в Україні профінансувало заняття з вивчення польської мови, що дало змогу студентам та викладачам Університету взяти участь у заняттях безкоштовно. Координує проєкт пані Ева Матушек-Загата. А Центр польської діаспори Жешувського університету під керівництвом Малгожати Кулаковської професійно підготувався до проведення занять в онлайн режимі.

Запрошені викладачі проєкту мають значний досвід у викладанні польської мови як іноземної. Понад 30 років пані Добрава Кулька, магістр, навчає польської мови і є експертом у комісії, що проводить іспит із сертифікації польської мови. Магістр Анна Купішевська та магістр Агнешка Копачка є викладачами польської мови як іноземної з досвідом понад 20 років, а також мають повноваження члена та голови комітету з атестації.

Наразі в Таврійському національному університеті імені В.І. Вернадського організовано чотири навчальні групи щовівторка, щочетверга та дві групи кожної п’ятниці. Навчальні групи у проєкті відрізняються рівнем підготовки та попереднім досвідом вивчення мови.

Довідка.   Жешувський університет можна справедливо вважати інтелектуальним містком між Україною та Польщею. Сьогодні це найбільший університет південно-східної Польщі, який останніми роками розвивався дуже динамічно. Університет був створений у вересні 2001 року з трьох університетів, що працювали в Жешуві: Педагогічного університету в Жешуві, який розпочав свою діяльність в 1963 році, Університету Марії Кюрі-Склодовської в Любліні (Жешувська філія була створена в 1969 році) та економічного факультету в Жешуві Аграрного університету ім. Хуго Коллотай у Кракові (існує з 1973 р.).

Нині університет навчає близько 17 000 студентів у 57 галузях, починаючи від філософії, закінчуючи правом, журналістикою, економікою, ІТ, медициною, біотехнологіями та нанотехнологіями. Науково-педагогічна діяльність проводиться у чотирьох коледжах - Гуманітарний коледж, Коледж соціальних наук, Коледж наук про життя та Коледж медичних наук.

У Жешувському університеті працює 1307 наукових працівників. Університет проводить навчання на всіх рівнях освіти - від навчання першого рівня (закінчуючи ступенем бакалавра) через магістратуру до докторантури . Викладацький склад університету брав участь у реалізації багатьох важливих науково-дослідних проектів. У 2002-2017 роках Міністерство науки та вищої освіти та Національний науковий центр присудили 127 грантів працівникам університету на реалізацію дослідницьких проектів. Крім того, у 2012-2017 роках було реалізовано 12 дослідницьких проектів.

Університет є великим центром міжнародного співробітництва. Він підписав угоди про партнерство з понад 200 університетами по всьому світу. У Жешувському університеті знання здобувають не лише випускники польських загальноосвітніх шкіл. Серед студентів - громадяни України, Німеччини, Словаччини, Молдови, Франції та інших країн. Університет бере участь у програмах міжнародного обміну Socrates / Erasmus, LLP-Erasmus, Erasmus +.

До кінця 2019 року в рамках цих програм до Жешувського університету прибуло 1499 студентів (навчання та стажування); 672 працівники (заняття та навчання). Жешувський університет надає професійну допомогу у вивченні польської мови іноземним студентам та іншим учасникам програм академічного обміну - Університет має Центр польської діаспори при Гуманітарному коледжі. Завдання Центру включають проведення курсів польської мови для іноземців.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Люди були по-справжньому шоковані, коли замість «кримського сценарію» почалася війна», - інтерв'ю з громадянином рф

Педагог Марія Букатчук: «Ніякі технічні засоби і новітні технології передавання звуку й зображення ніколи не замінять живого спілкування»

Віктор Сорока: «Карантин допомагає більше і тісніше взаємодіяти з глядачами»