Не виходячи з дому: в гостях у родини Франків

 

Світлина: Дар'я Юрченко

Світ й досі продовжує боротьбу із COVID-19, через що посилюються карантинні обмеження. Людей застерігають щодо дотримання соціальної дистанції, уникнення великих скупчень у громадських місцях, та просять не виходити із дому за нагальної потреби. Через це величезна кількість розважальних, освітніх та культурних закладів обмежена у своїй роботі. Проте навіть карантин не може стати на заваді культурного розвитку, оскільки вже сьогодні можна відвідати онлайн-вистави у театрах і навіть побувати у квартирі-музеї родини Івана Франка шляхом 3D-туру. Даний проєкт було презентовано 20 жовтня 2020 року. Реалізація стала можливою завдяки Міжнародному фонду Івана Франка за підтримки Українського культурного фонду.

Світлина: Дар'я Юрченко
Для того, щоб здійснити мандрівку музеєм не потрібно виходити із дому, витрачати гроші на квитки, ризикувати своїм здоров’ям під час поїздки громадським транспортом. Необхідно лише перейти на сайт проєкту, зайти у розділ 3D-тур із аудіогідом, та поринути в історію величного письменника. Варто зауважити, що онлайн-екскурсію можна прослухати не лише українською, але й ще трьома мовами: російською, англійською та німецькою.

Світлина: Дар'я Юрченко
Завдяки зручній навігації і 360° панорамам віртуальні відвідувачі можуть ознайомитися та оглянути усі доступні експозиції: архівні документи, машинописи, особисті речі митця та його родини, світлини із сімейного архіву, родинні меблі та унікальну колекцію картин. За бажанням користувачі можуть натискати на будь-яку експозицію та прослуховувати факти щодо тієї чи іншої експозиції.

Оскільки ресурс підтримує технологію VR, котру, до речі, використовують музеї США, Польщі, Єгипту, Нідерландів та Індії, віртуальні туристи мають змогу вільно пересуватися залами музею та нібито відчути себе у гостях Івана Франка.

Музей складається із п’яти залів. Потрапляючи у першу зовсім тісну кімнату, ми поринаємо у кінець XIX століття та дізнаємося про перший приїзд та подальше перебування Івана Франка у столиці. Трохи роздивившись світлини, переходимо далі та опиняємося у просторій залі із великими вікнами. Бачимо невелику кількість старих меблів, а на стіні – родове дерево. Назва даної зали – «Нащадки Франка» – говорить сама за себе. Тут маємо змогу довідатися про дітей та онуків Каменяра, роздивитися особисті речі родини.

Світлина: Дар'я Юрченко
Третя зала доволі простора, на стінах велика кількість картин, а за скляними вітринами знаходяться різноманітні сімейні документи, маємо змогу довідатися історію квартири родини Франків. Кімната майже повністю присвячена Тарасові Франкові – другому синові Івана Франка, оскільки саме він прожив у цій квартирі більше двадцяти років.

Коли переходимо до іншої кімнати, то одразу виникає враження, ніби ми опинилися у художній майстерні. Стіни прикрашені картинами різних розмірів. Зала під назвою «Іван Франко у малярських практиках сина» розповідає про невідому широкому загалу колекцію малярських практик Тараса Франка.

Світлина: Дар'я Юрченко
Вражені різноманітними техніками малювання та прослухавши зміст кожної із серій картин, ми потрапляємо до наступної і останньої невеликої кімнати – «Проєкти  Міжнародного фонду Івана Франка», де аудіогід нам розповідає про діяльність Фонду, реалізовані проєкти та ініціативи. Екскурсію можна вважати завершеною, але через необмеженість у часі є можливість роздивлятися експозиції скільки душі завгодно.

Заснування подібних онлайн-платформ дає можливість у сучасних реаліях культурно розвиватися без ризику для стану свого здоров’я, а тому будь-яка підтримка надає організаторам можливостей для подальшого створення таких проєктів.

Дар’я Юрченко, «Час Таврійського»


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Люди були по-справжньому шоковані, коли замість «кримського сценарію» почалася війна», - інтерв'ю з громадянином рф

Педагог Марія Букатчук: «Ніякі технічні засоби і новітні технології передавання звуку й зображення ніколи не замінять живого спілкування»

Віктор Сорока: «Карантин допомагає більше і тісніше взаємодіяти з глядачами»