Марш на честь Степана Бандери у Києві: як це було

 

Світлина: Валентин Огіренко, REUTERS

Першого січня цього року у столиці традиційно пройшов марш, приурочений до Дня народження Степана Бандери. Ходу організували націоналістичні партії та організації: Національний Корпус, ВО Свобода та інші. Загалом до ходи долучилось від 500 до 1000 киян.

     Довідка. Степан Бандера — український націоналіст, формальний лідер УПА, народився 1 січня 1909 року. Марші на честь Степана Бандери стали традицією. У Києві вони проходять регулярно з 2007 року. Також час від часу память про Бандеру стає обєктом нападів зі дипломатичних відомств Польщі, РФ, Ізраїлю. Останні вішають на Бандеру клеймо «націонал-соціаліста» та «колаборанта». Ні тим, ні іншим Степан Андрійович не був. Нещодавно видавництво «Наш Формат» видало книгу авторства Степана Бандери «Перспективи української революції».

Традиційним пунктом збору та початку маршу став пам'ятник Тараса Шевченка у однойменному парку. Вже о 17:00 тут почали гуляти великими групами націоналісти. Серед них були як молодь віком 20-25 років, так і люди похилого віку. Учасників маршу було легко вирізнити на фоні звичайних людей: частина з них носила тактичний одяг з шевронами, інша — традиційні кашкети, «мазепинки»

О 18:00 біля памятника Шевченку зібралося півтисячі людей. Вулицю Володимирську поліція завчасно перекрила. Там уже стояла машина з колонками, орендована спеціально для заходу. Гучно лунали патріотичні пісні. 

У цей час присутні починають формувати колону. Попереду, традиційно, несуть зображення Бандери 4 х 2 метри. Позаду банеру шикуються учасники маршу з барабанами, які задають ритм руху всієї колони. За ними – всі інші учасники маршу. Багато з них несуть смолоскипи.

«З прадавніх віків, коли Честь та Слава були найвищими критеріями життя, такі обряди означали перехід людей в інший, підвищений стан: від парубка до чоловіка, від послідовника ідеї до осмислення борця за ідеали. І завжди наших предків у моменти ініціації супроводжував вогонь — символ боротьби. Саме тому ми використовуємо його на марші: це той символ, який звязує нас з прийдешніми та минувшими поколіннями і змушує боротись», — коментує Сергій Тамарін, керівник київського осередку Національного Корпусу.

О 18:30 колона рушила. Маршрут маршу пролягає через центр столиці, кінцева точка — Майдан Незалежності. Святкова хода спускається бульваром Тараса Шевченка до Бесарабського ринку та завертає на Хрещатик. На перехресті запалюються перші фаєра. Головні гасла маршу: «Бандера — наш герой!» та «Пам'ятай, чужинець, тут господар українець!».

Колона проходить Хрещатиком, який поліція також завчасно перекрила для руху транспорту. На тротуарі стоїть натовп людей: частина з них здивована, інші радісно вітають націоналістів та долучаються до маршу.

О 19:30 святкова хода досягає точки призначення — Майдан Незалежності. Аудіомашина зупиняється, сама колона формує півколо біля Стели Незалежності.

По черзі лідери маршу виголошують промови. Спільні тези: «боротьба за Україну, яку розпочав Бандера, ще не завершена», «ми маємо шанувати наших героїв, якщо не хочемо шанувати чужих», «Бандера — яскравий приклад українця, який боровся за Україну наперекір долі».

Закінчується марш масовим запаленням піротехніки, а Сергій Тамарін декламує молитву українського націоналіста. Після цього учасники ходи починають потрохи розходитись. 

Олександр Радковський, «Час Таврійського»

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Люди були по-справжньому шоковані, коли замість «кримського сценарію» почалася війна», - інтерв'ю з громадянином рф

Педагог Марія Букатчук: «Ніякі технічні засоби і новітні технології передавання звуку й зображення ніколи не замінять живого спілкування»

Віктор Сорока: «Карантин допомагає більше і тісніше взаємодіяти з глядачами»