Академічна мобільність в ТНУ імені В.І. Вернадського: які можливості для студентів?

 

Світлина з архіву Дмитра Івахнюка

У Таврійському національному університеті імені В.І. Вернадського діє програма академічної мобільності Еразмус+. Про це повідомляє Відділ міжнародних зв’язків ТНУ імені В.І. Вернадського. Студенти та співробітники університету можуть навчатися або стажуватися в університетах країн ЄС. Наприклад, у 2020 році, студент третього курсу Дмитро Івахнюк провів один семестр у Варшаві.

Дмитро навчається за спеціальністю менеджмент у Навчально-науковому інституті управління, економіки та природокористування Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського. З березня по червень минулого року він взяв участь в програмі мобільності студентів Erasmus +, отримавши стипендію у розмірі: 800 €.

Умовою участі в програмі є наявність сертифікату про володіння англійською мовою, як мінімум, на рівні В2. Тож,  University of Economics and Human Sciences in Warsaw відчинив свої двері перед Дмитром.

Світлина з архіву Дмитра Івахнюка

Чому захотів взяти участь в подібній програмі?

Перш за все, мені хотілося спробувати свої сили в навчанні за кордоном, перебуваючи в інтернаціональному колективі, перевірити свої мовні здібності, помістити себе в абсолютно нові умови, повноцінно прожити в іншій країні чотири місяці. Завдяки програмі мобільності студентів Erasmus +, мені вдалося досягти цієї мети, знайти цінний і корисний досвід, який я впевнений, вже вплинув на мій світогляд, життєві цілі, орієнтири, принципи і здатність швидко адаптуватися до мінливих умов.

Також було цікаво дізнатися, які є особливості у викладачів за кордоном, чи відрізняються вони від тієї моделі поведінки і подачі матеріалу, що ми звикли бачити в нашій країні, які відносини між викладачем і студентами безпосередньо під час занять.

Як проходить відбір бажаючих?

Cпівбесіда з представниками міжнародного відділу про цілі та очікування від програми, розповідь про моменти зі свого життя на англійській мові, вивчення успішності кандидатів, виходячи з результатів сесій, відвідуваність занять, відгуки викладачів про студента. В якійсь мірі, кандидат в майбутньому представлятиме свій університет, тому цінуються відповідальність, успішність і вміння справити хороше враження.


Необхідні документи?

Сертифікат, що підтверджує володіння англійською мовою на рівні В2, або вище;

1.     Шкільний атестат і його переклад на англійську мову;

2.     Виписка з оцінками з ВНЗ англійською мовою;

3.    Заповнена заявка на участь в програмі мобільності;

4.    Поліс страхування для поїздки за кордон.

Список документів може відрізнятися, в залежності від умов програми мобільності.

Трансфер?

Автобусне сполучення «Київ-Варшава» дуже популярно, тому я без проблем знайшов потрібний мені квиток. Мій виїзд з Києва до Варшави був пізно ввечері 23-го лютого 2020 року. Сама по собі дорога не дуже втомлює, але проходження українського і польського кордону зайняло сумарно близько шести годин (весь цей час можна без проблем перебувати в автобусі, якщо не брати до уваги паспортний контроль).

Прибуття в Варшаву

Ще перебуваючи в Києві, я підключив послугу свого мобільного оператора, що дозволяла мені дзвонити і користуватися інтернетом в Польщі. Цього мені вистачило, щоб бути на зв'язку зі своїм куратором і повідомити йому про точний час прибуття на вокзал. По прибуттю до Варшави, мене відразу ж зустрів представник польського ЗВО, з яким ми відразу ж вирішили важливі питання: покупка польської sim-карти і відкриття рахунку в польському банку. Після цього мені показали університет та познайомили з співробітниками, що відповідають за Erasmus в цьому університеті. Сама будівля і внутрішнє оформлення більше нагадують сучасний бізнес-центр: ліфти, підземний паркінг, сучасні меблі, електронна черга до відділів по роботі зі студентами, аудиторії, оснащені сучасними технічними рішеннями. Після знайомства з університетом, необхідно було зайнятися питанням проживання. Мені було запропоновано кілька варіантів оренди квартир, серед яких я вибрав найбільш зручний мені за вартістю та місцерозташуванням.

Як організувався навчальний процес?

В University of economics and human sciences є дуже корисний захід для новоприбулих студентів, де знайомлять з університетом, студентськими організаціями, традиціями і іншим. Такий захід називається Welcome Day і він проходить на початку кожного семестру, але на жаль для мене, через пандемію коронавірусу цей захід скасували, а незабаром і зовсім оголосили про те, що навчання буде проходити онлайн за допомогою сервісу Microsoft Teams.

Під час цього переходу на новий формат навчання, представники університету були зі мною на зв'язку і доклали своїх зусиль для того, щоб забезпечити максимально ефективний перехід в онлайн, що у них і вийшло: у мене взагалі не було проблем з розкладом, відвідуванням, з моєю присутністю в списках викладачів і тд.

На що я звернув увагу і що мені сподобалося-це те, що більшість викладачів, які викладали в моїй групі, мали досвід роботи в сфері, з якою пов'язаний предмет. Наприклад, "Введення в дослідження ринку" вів професор, який за часів своєї роботи маркетологом, був у відрядженнях в США. Також варто відзначити, що домашні завдання були не по типу "вивчи-розкажи", а були більше націлені на самостійне вивчення теми + додати щось творче + цікаво донести цей матеріал своїм одногрупникам. Тобто, цінується не тільки матеріал, який ти підготував, а й уміння його пояснити.

Викладачі дуже тактовні люди, завжди було приємно з ними спілкуватися. Також, не можна забувати про інтернаціональність, тому частими були випадки, коли ми обговорювали якесь явище / подію і ставлення до нього з точки зору різних культур.

Група у мене була дружна: завжди можна було очікувати, що тобі дадуть відповідь на питання, допоможуть з чимось, якщо це буде необхідно. Непоодинокими були домашні завдання, які потрібно було робити в групах від трьох до шести чоловік, і це було досить легко, так як всі швидко знаходили спільну мову, розподіляли завдання між собою і виконували свою задачу. При особистому спілкуванні все поводяться коректно і доброзичливо, готові допомогти. Пару раз були зустрічі одногрупників у позанавчальний час, які пройшли в дружній і ненав'язливій атмосфері.

До речі, система громадського транспорту у Варшаві дуже розвинена. Я користувався студентським проїзним, який коштує 55 злотих на місяць. Транспорт завжди приїжджає за розкладом і ні разу не підводив.

Як щодо фінансування? Стипендія?

Участь у програмі Erasmus + передбачає отримання стипендії в розмірі 800 євро в місяць, що дорівнює 3500 злотих.

Залежно від житла, на цю статтю витрат можуть йти різні суми грошей щомісяця. Наприклад, гуртожиток з кімнатою на три людини буде коштувати близько 700 злотих, в той час як можна знайти квартиру, за 1000 злотих + комунальні платежі (Близько 300зл), де вже є можливість жити самостійно.

Проїзний на громадський транспорт - 55 злотих на місяць.

І на харчування може йти 700 злотих, залежно від того, які місця відвідувати.

По приїзду в свій київський університет мені належить скласти ті предмети, які потрапили в академічну різницю, наприклад Краєзнавство. Але, я не вважаю це великою проблемою, через яку варто уникати участі в такій корисній програмі.

Матеріал підготував Відділ міжнародних зв’язків Таврійського національного університету

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Люди були по-справжньому шоковані, коли замість «кримського сценарію» почалася війна», - інтерв'ю з громадянином рф

Педагог Марія Букатчук: «Ніякі технічні засоби і новітні технології передавання звуку й зображення ніколи не замінять живого спілкування»

Віктор Сорока: «Карантин допомагає більше і тісніше взаємодіяти з глядачами»