Карантин. У Херсон на шопінг?

Світлина: Валерія Філенко 

Херсонська область - одна із трьох по усій Україні, що знаходиться в «жовтій» карантинній зоні. Аби й надалі зберегти в Херсоні таку ситуацію, 9 квітня комісія з питань ТЕБ та НС ввела додаткові жорсткі обмеження. Протягом 10-15 квітня була фактично заборонена діяльність непродовольчих ринків, відвідування ТРЦ та інших розважальних закладів. Самі херсонці пояснюють таке рішення намаганням влади запобігти великому припливу людей із сусідніх областей. Деякі вважають, що оскільки Миколаївська область знаходилася й наразі знаходиться в «червоній» зоні, де відповідно заборонена діяльність ТРЦ, люди звідти приїжджають до Херсону на «шопінг».

Найбільший та найпопулярніший ТРЦ в області «Фабрика». Під час обмежень 10-15 квітня там працювали кафе та літні майданчики (за умови наповненості до 50% та до 20:00), салони краси та перукарні за попереднім записом, магазини із засобами зв’язку, спортивні зали, фітнес-центри та ін. Фактично не працювали магазини одягу, взуття і кінотеатр. Чи таких обмежень достатньо, аби назвати їх «дієвими» для запобігання поширення коронавірусу в області?

Завітаємо до «Фабрики» на наступний день після повного відкриття. Субота, вихідний. Велика кількість людей разом із друзями, сім’ями завітали до ТРЦ, аби весело провести вихідний. Закохані пари ходять по магазинах, тримаючись за руки, великі компанії зустрічаються, обіймаються, сидять в кінотеатрі поруч майже у весь ряд. Проте в масках, що важливо.  Вітрини маленьких і великих магазинів прикрашені яскравими вивісками «Ми відкриті!» 

Світлина: Валерія Філенко

Здається, охоронці слідкують не за кількістю людей в одному магазині, а лише за тим, що у тебе в сумці. Та й носіння масок не є викликом для відвідувачів: ти можеш її вдягнути на підборіддя, носити на одному вусі, прикладати її до обличчя і все – із легкістю можеш блукати по ТРЦ – ти ж фактично в масці.

За дотриманням масочного режиму слідкують охоронці на вході, продавці також просять надягнути маску усіх покупців. Людям, які не вдягають маску чи респіратор, відмовляють в обслуговуванні. Проте лише у великих магазинах, таких як Сільпо, Цитрус та інші. В усіх інших людей обслуговують за наявністю не маски, а грошей. Самі продавці між собою пліткують, що керівництво не видає достатньої кількості засобів особистого захисту, а тому вимушені носити одну й ту саму маску по декілька днів. Економія!

Світлина: Валерія Філенко

Важко полічити, скільки людей ти зустрічаєш протягом однієї хвилини в ТРЦ. Їх кількість становить більше декількох десятків. Усі в масках, проте наскільки це важливо, коли ніхто не дотримується необхідної соціальної дистанції. Можливо, цих шести днів жорстких обмежень вистачило, аби й надалі дозволити магазинам функціонувати у повному обсязі. У ресторанах, у закладах швидкого харчування в ТРЦ не приділяють увагу дотриманню соціальної дистанції. Черги до вхідних дверей, повна зайнятість столиків ніяк не мінімізують ризик захворіти. Чи може вірус зникає, коли ти відходиш від каси та знімаєш маску за столиком?

Світлина: Валерія Філенко

На сторінці ТРЦ «Фабрика» в Instagram учора був опублікований допис, в якому адміністрація ТРЦ гарантує безпеку для відвідувачів. Серед списку дотримуваних мір захисту були скринінг температури на вході та соціальне дистанціювання. Щодо дистанції вже було описано, що її не дотримаються як відвідувачі, так і працівники. Вимірювання температури здійснюється лише на одному вході в ТРЦ, на інших чотирьох за температурою не слідкують. Ці вимоги вже стали усталеними для різних закладів України, вони часто просто «копіпастяться» від одного ТРЦ до іншого.

Прінтскрін зі сторінки ТРЦ "Фабрика"

Згадавши карантин минулого року, можна побачити ряд відмінностей, які суттєво відрізняють тодішню поведінку суспільства та нинішню. Примусове носіння маски не лише в приміщеннях, але й на вулиці, закриття усіх непродовольчих магазинів, заборона громадського транспорту та ін. Люди дійсно розуміли небезпеку вірусу та хвилювалися не лише за своє здоров’я, але й за оточуючих. Пройшов рік і зараз ми бачимо втому населення та байдужість обслуговуючого персоналу. Бракує антисептиків, працівники ТРЦ не використовують рукавички, у кінотеатрі ніхто не слідкує за тим, чи сидять люди на відстані, відповідно до куплених квитків. Для керівників сьогодні важливо зберегти бізнес і не отримати величезних збитків. Вони дотримуються карантинних заходів лише поверхово, для вигляду.

Довідково. Сьогодні офіційно підтвердженим був 251 випадок захворювання на коронавірус в Херсоні. За добу померли 8 людей. Загалом більше 28 тисяч людей хворіють на корону в Херсонській області. Проте багато хто вважає таку ситуацію оптимістичною. Головний санітарний лікар області Юрій Ромаскевич заявив, що за умови повного дотримання карантинних обмежень, Херсонщина зможе перейти до «зеленої» зони вже до середини травня, тобто менше, ніж за місяць.

Валерія Філенко, «Час Таврійського». 


 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Люди були по-справжньому шоковані, коли замість «кримського сценарію» почалася війна», - інтерв'ю з громадянином рф

Педагог Марія Букатчук: «Ніякі технічні засоби і новітні технології передавання звуку й зображення ніколи не замінять живого спілкування»

Віктор Сорока: «Карантин допомагає більше і тісніше взаємодіяти з глядачами»