А Гайдну сподобалося б!

 

Постер: Львівська національна філармонія

Якщо б таке лихо, як коронавірус, з’явилося 100 років тому, ми уже давно забули б про культуру. На щастя, зараз 2021 і театри, філармонії, кінотеатри можуть тішити нас через екрани наших гаджетів незважаючи на пандемію.

25 квітня  Львівська національна філармонія імені Мирослава Скорика провела трансляцію «Гайдн & Сюрприз», де можна було почути  творчість австрійського класика Йозефа Гайдна. Академічний  симфонічний оркестр Львівської національної філармонії під дириґуванням Вінсента Козловського (Польща) та піаністкою Катериною Тітовою (Німеччина – Україна) порадували слухачів цікавою програмою. Програма містила Концерт для фортепіано з оркестром 11 Ре мажор, Hob. XVIII/11, Симфонія 88 Соль мажор, Hob. I / 88, Симфонія 94 Соль мажорСюрприз»), Hob. I/94

Уже давно минула репетиція перед концертом. Музиканти розсілися на сцені і запрошували дириґента своєрідними оплесками, постукуючи смичками по пюпітрах. Вінсент Козловський вийшов разом із піаністкою Катериною Тітовою. Легкий поклон-привітання і… дириґентська паличка взлетіла вверх. Чарівна паличка, яку слухався весь колектив музикантів. Першими заграли скрипки. Їм підігрувала віолончель. Наче на беквокалі підспівували духові. А далі сольно вступив рояль. Рівновага, баланс і пропорції – усе як Гайдн заповідав.

Трансляція відбулася на YouTube  у рамках “Lviv Philharmonic Live Streaming Concerts – 2021”, також концерт транслювався на сторінці Львівської національної філармонії у Facebook.

Якщо поглянути на коментарі, то слухачам дуже сподобалася така ініціатива. Користувачі Facebook  пишуть : «Чудесно!!! Концерт - величезне задоволення!!! Дякую сердечно!!!», «Раді Вас бачити і чути! Насолоджуємося музикою, це так чудово».

Але онлайн-концерт не замінить живий виступ , так як звук та картинка наприкінці все ж таки підводили, слова ведучої Марти Кузій та деколи сам виступ було ледь чути. Про це повідомляли глядачі трансляції: «Дуже поганий звук», «Поганий звук((((». Львівська філармонія реагувала на скарги глядачів та вчасно все виправляла.

Трансляція була безкоштовною, кожен охочий міг долучитися до перегляду. І Гайдну така ініціатива точно сподобалася б! Адже музика великого композитора - це суцільна радість. 


Підтримати музикантів оркестру можна тут.

Анастасія Дарганова, «Час Таврійського»


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Люди були по-справжньому шоковані, коли замість «кримського сценарію» почалася війна», - інтерв'ю з громадянином рф

Педагог Марія Букатчук: «Ніякі технічні засоби і новітні технології передавання звуку й зображення ніколи не замінять живого спілкування»

Віктор Сорока: «Карантин допомагає більше і тісніше взаємодіяти з глядачами»