Побачити Чорнобиль: виставка, яку варто відвідати кожному

 

Світлина: Марина Сербина

У ці дні в столичному ВДНГ проходить безкоштовна (за умови попередньої реєстрації на сайті) виставка «Чорнобиль. Подорож», яка не тільки описує, а й пояснює наймасштабнішу в історії атомної енергетики аварію. Яким був світ до катастрофи 35-річної давності? Коли люди зможуть повернутися в зону відчуження і жити там, як раніше? 7 травня, невдовзі після відкриття експозиції, «Час Таврійського» вирушив до павільйону №1, щоб отримати відповіді на ці та інші питання.

Отож, біля входу нас зустрів охоронець із безконтактним термометром. Поруч із ним стояла стійка з антисептиком, масками та рукавицями, а на підлозі виднілися наліпки із закликом дотримуватися дистанції. На рецепції перевірили електронні квитки, запропонували за необхідності залишити речі у камерах схову та попросили ознайомитися з правилами поведінки. Перше враження – тут безпечно.

На початку стенди ми розглядали самостійно, а трохи згодом до нас долучився екскурсовод. Він не був нав’язливим, а лише час від часу підходив, аби зорієнтувати відвідувачів (як користуватися сенсорними панелями, де знаходяться інші зали тощо) і прокоментувати деякі експонати.

Світлина: Марина Сербина

Цікаво, що через представлені знакові події в кіно, спорті, моді та політиці СРСР і не тільки червоною ниткою (і в прямому, і в переносному сенсі) проходять особисті історії людей, так чи інакше пов’язаних із сумнозвісним містом: від режисера Тарковського і фільму «Сталкер» до ліквідаторки Марченко й пароплаву «Адмірал Нахімов». Дещо тривожний символізм взаємозв’язку стількох доль доводить, що світ тісний і незбагненний.

Світлина: Марина Сербина

Крім фотографій, інформацію доповнюють ще й ілюстрації та інсталяції – експозиція насичена не тільки за змістом, а й за формою, тож як дорослі, так і діти зможуть знайти в ній те, що впаде їм в око і припаде до душі.

Світлина: марина Сербина

Історична та наукова зали розділені завісою. І якщо у першій ми дізналися, що, де, коли і як сталося, то друга розповіла нам, чому. 

Світлина: Марина Сербина
Світлина: Марина Сербина

Ця частина виставки більш інтерактивна та легка для сприйняття: тут можна дізнатися неочевидні факти про катастрофу (зокрема чим вибухнув реактор, чим його гасили і т. д.), розвінчати лячні міфи (про звірів-мутантів, наприклад), побачити Чорнобиль тоді і зараз на планшетах або в окулярах віртуальної реальності, а також поділитися власною історією у спеціальній кабіні, обладнаній мікрофоном та камерою.

Світлина: Марина Сербина

Наступна зала – суто мистецька. В ній можна посидіти й спокійно відрефлексувати все побачене й почуте в оточенні творів митців з усього світу під музику Pink Floyd, що саме по собі вже налаштувало нас на філософський лад. Після цього ж ми потрапили до пахкого лісу, вирощеного у стінах, прикрашених радянською мозаїкою. Ця остання зала ніби нагадує відвідувачам про зв’язок минулого й майбутнього і, давши набрати повні груди свіжого повітря, випускає їх назовні – із досвідом і знаннями, які дозволять їм уникнути повторення цієї трагедії.

Світлина: Марина Сербина

Загалом експозиція справляє приємне враження. Вона деінде важка для усвідомлення, але не нудна і не гнітюча – навпаки. Насамкінець лише додамо, що триватиме виставка до 15 липня включно, і порадимо відвідати її всім небайдужим. 

Марина Сербина, «Час Таврійського»


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Люди були по-справжньому шоковані, коли замість «кримського сценарію» почалася війна», - інтерв'ю з громадянином рф

Педагог Марія Букатчук: «Ніякі технічні засоби і новітні технології передавання звуку й зображення ніколи не замінять живого спілкування»

Віктор Сорока: «Карантин допомагає більше і тісніше взаємодіяти з глядачами»