Школи миру: від діалогу до порозуміння

Сьогодні в Україні гостро постає питання щодо побудови толерантних, доброзичливих відносин між дітьми, насамперед у шкільному середовищі. Адже ми бачимо, за яких непростих умов живе наша країна, наші люди. Це і збройна агресія РФ, і складна економічна ситуація, і пандемія коронавірусу, і домашнє насильство. Усе це відбивається і на дітях, які, як губки, вбирають оточуюче середовище. Від цього проростають серед школярів такі ганебні явища, як булінг, цькування, агресія.


З огляду на існування зазначених сумних, навіть небезпечних явищ серед підлітків, був ініційований проєкт «Надання можливостей молоді для забезпечення примирення суспільства: сприяння взаєморозумінню та ненасильницькому спілкуванню». Він реалізується Фондом громади міста Херсон «Захист» у партнерстві з Дитячим фондом Німеччини. Проєкт впроваджується одразу в 7-ми регіонах України: Херсонській, Волинській, Донецькій, Кіровоградській, Луганській, Тернопільській, Черкаській областях. Він спрямований на те, щоб навчити школярів мирно розв’язувати конфлікти, вести діалог; допомогти і вчителям відповідними знаннями, навичками для роботи з учнями з метою миробудування у школах.


Цей проєкт є продовження минулорічної ініціативи фонду «Захист». Тоді у Херсоні вперше була створена Школа миру (на базі Херсонської гімназії №6) як осередок миру, простір дружній до дітей, центр навчальної, інформаційної, просвітницької, консультаційної роботи щодо миротворення у шкільному середовищі. Наразі Херсонську Школу миру облаштовано усім необхідним: методичною та художньою літературою з тематики миробудування та розвитку дитини, технічним обладнанням, розвиваючими іграми. Керівництвом гімназії розроблено та затверджено план Школи миру, яка почала повноцінне життя.

Регіональний діалоговий форум 20202 року в Херсоні

Тут проводяться цікаві та корисні навчальні заходи для дітей: тренінги, дискусії, покази фільмів з подальшим їх обговоренням, ігри тощо. На її базі запрацював Клуб медіаторів серед школярів, а також створено Клас миру. Школа миру відкрита не тільки для учнів, їх батьків та працівників шостої гімназії, але й для школярів і вчителів інших шкіл Херсону, широкої громадськості, усіх, кого хвилює тематика протидії насильству, попередження і трансформації конфліктів.


Цього року ініціатива отримала своє продовження. Координаторами проєкту було розширено її географію на всю Херсонську область. Зараз підбито підсумки відбору 2-х шкіл миру та за рішенням, узгодженим із німецькими партнерами, переможцями відбору стали Чаплинська школа-гімназія і Каховська школа №2. Як зазначає Олександр Кобець, представник проєкту, на рішення вплинули багато різних чинників. Зокрема, ці школи вразили своєю вмотивованістю, бажанням стати осередками миру, поширювати серед учнів знанням щодо медіації та діалогу.


І от, наприкінці квітня була розпочата взаємодія з обраними школами, підписані угоди про співпрацю, визначено план спільних дій.  У рамках проєкту фонд «Захист» організовує на базі вибраних Шкіл миру тренінги з трансформації конфліктів, медіації, соціального згуртування для учнів і вчителів не тільки цих шкіл, але й інших, які виявлять бажання долучитися до заходів проєкту. У рамках цієї ініціативи також будуть організовані обмінні поїздки для дітей між різними регіонами, регіональні діалогові форуми, інші навчальні та просвітницькі заходи.


Підписання угод про співпрацю між фондом «Захист» і Школами миру


У подальшому учні Шкіл миру, які отримають знання та навички з миробудування, нестимуть їх у шкільне середовище, поширюватимуть серед своїх однолітків, сприяючі побудові доброзичливих відносин.

 

Валерія Філенко, «Час Таврійського»


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Люди були по-справжньому шоковані, коли замість «кримського сценарію» почалася війна», - інтерв'ю з громадянином рф

Педагог Марія Букатчук: «Ніякі технічні засоби і новітні технології передавання звуку й зображення ніколи не замінять живого спілкування»

Віктор Сорока: «Карантин допомагає більше і тісніше взаємодіяти з глядачами»