Величними місцями столиці

 Путівник вихідного дня

Київ - місто багатовікової історії, неймовірної архітектури та вражаючих екстерєрів. Сотні куточків мегаполісу захоплюють, а на статую Свободи або пам‘ятник Богдану Хмельницького можна дивитися годинами. Сьогодні ми познайомимося з деякими визначними місцями столиці: розглянемо детальні фрагменти замку Барона та споглядатимемо архітектуру модерну «Київметробуду».

Що ж, нумо споглядати топ-6 історичних пам’яток для любителів історії та архітектури, а також довгих прогулянок Києвом.

Памятник Богдану Хмельницькому

Софіївська площа

Світлина: Яна Безрукава

 У багатьох українців із символом Києва асоціюється саме памятник Богдану Хмельницькому, відкритому у 1888 році. «Візитна картка» столиці, що ідентифікується із боротьбою за незалежність, національним героїзмом. Памятка створена за ініціативою професора київського університету Миколи Костомарова. Риси обличчя та особливості одягу Хмельницького були відтворені відповідно до архівних даних і графічних матеріалів тих часів. За легендою булава великого гетьмана спочатку була направлена в сторону Польщі, потім памятник розвернули та рука вказувала на Швецію.

 Замок Барона (фрагмент)

 вул. Ярославів Вал, 1

Світлина: Яна Безрукава

Замок Барона, якого ще називають Притулком Рицаря, був побудований за ініціативою Михайла Підгорського в період так званої «будівничої лихоманки». Для цінителів французьких екстер‘єрів та романо-готичного стилю споглядання будинка прийдеться до смаку. Дивують химерні скульптури - крилаті людино-леви, що тримають еркер, а також філігранно відтворені дракони, що додають замку неповторного шарму.

Будинок «Київметробуду» (фрагмент)

вул. Прорізна, 8

Світлина: Яна Безрукава

Будинок «Київметробуду» поєднує в собі  сталінську та модерну архітектуру разом із рисами радянського неокласицизму. П’ятиповерхівка є символом метрополітену із датою «1952». На поданому фото можемо побачити арки з протилежних сторін будівлі, де зображена чоловіча фігура метробудівця. Авторами є архітектори Ігор Масленков та Василь Осмак.

Київський Головпоштамт

Хрещатик, 22

Світлина: Яна Безрукава

Ще одна пам‘ятка сталінської архітектури та неокласицизму. Головне поштове відділення країни оповите дивними фактами та містичними історіями. Кажуть, до ІІ Світової війни на цьому місці був дохідний дім, в якому трапився… полтергейст. Поліція зафіксувала у рапорті, що мешканці будинку бачили, як рухалися меблі, літали різні предмети.

ТОВ «Головний штаб УРК»

вул. Мала Житомирська, 11 

Світлина: Яна Безрукава

Всеукраїнська громадська організація «Українське Реєстрове Козацтво»  зробила вагомий внесок у збереження духовних і патріотичних традицій, відтворення національно ідентичності.    Періодично УРК проводить заходи, такі, як наприклад, бізнес-квест «Козацький ярмарок» та квест «Шлях до Тараса» для вшанування памяті Шевченка. Часто організовуються зустрічі з учнівською молоддю та ветеранами АТО. Саме тут ви зможете зустріти почесних гостей та відзначити багато державних і релігійних свят.

Готель «Україна»

вул. Інститутська, 4 

Світлина: Яна Безрукава

Раніше на місці знакової будівлі розміщувався  хмарочос Гінзбурга. Зараз - 16-поверховий чотиризіркових готель в Києві, де нині також ресторан та бізнес-центр. Все це було створено після трьох основних етапів будівництва. Під час Євромайдану з даху готелю  «Україна» снайпери розстрілювали протестувальників.

Юлія Іваницька, «Час Таврійського»  

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Люди були по-справжньому шоковані, коли замість «кримського сценарію» почалася війна», - інтерв'ю з громадянином рф

Педагог Марія Букатчук: «Ніякі технічні засоби і новітні технології передавання звуку й зображення ніколи не замінять живого спілкування»

Віктор Сорока: «Карантин допомагає більше і тісніше взаємодіяти з глядачами»