Дорослим також хочеться вірити в казку! Рецензія на фільм «Тільки диво»

 

Постер фільму «Тільки диво»

Український сімейний фільм-фентезі «Тільки диво» або «До кого приходить Святий Миколай», режисерки Олени Каретник, вийшов на екрани в 2019 р.  Костюми 17 століття, голлівудські спецефекти, музика - все це гармонійно передає атмосферу різдвяного свята. Але чи змогли сценаристи фільму донести до глядачів головну ідею та зачепити увагу не тільки малечі, але й дорослих?

З перших секунд ми опиняємося у вихорі подій казкового містечка Ніколас Сіті. Відомо, що в Буковелі спеціально для фільму збудували нову локацію «Дім Марії» та створили штучну ковзанку. Головні герої фільму- 17 річний юнак Северин та його сестра Аніка, вирушають у неймовірну подорож задля порятунку їхнього батька, який важко хворіє. На шляху трапляється безліч пригод та труднощів, проте хоробрість дітей не дає зламатися  навіть у найважчі хвилини.

Казкову атмосферу підсилюють спецефекти, над якими працювала українсько-американська компанія Gloria FX. Розгорнувши події фільму в морозну пору року, сценаристи додали інтриги кінострічці. Адже саме цей період вважають найбільш непередбачуваним, коли стаються різні дива й несподіванки та хочеться вірити в чудо!

Європейське містечко потерпає від лютої зими, яка раптово почалася серед літнього дня 7 років тому. Рівно стільки ж хворіє тато головних героїв. Головне бажання Северина - вилікувати батька. Тому хлопець вирішує відшукати відомого лікаря, бо це єдиний шанс на порятунок. Саме цей епізод націлений на формування ставлення до сімейних цінностей, на виховання любові до батьків, рідних, любові до життя.

Кадр із фільму

«Тільки диво» вимальовує образ святого Миколая і елемент його присутності проносить крізь усю стрічку. І це вагомий плюс фільму, адже це нагадує нам українські традиції, а не апелює до іноземного «Санта Клауса» чи совєтського «Діда Мороза». Можна окремо зупинитися на спрямованості фільму, він вийшов досить повчальний.  Адже, казка – найкращий спосіб виробити хороші якості у дітей та донести певні меседжі.

«Зимове фентезі з гарячим серцем» - гасло фільму. І саме цими словами підкреслюється емоційність та тонкість казкового кіно. Друга сюжетна лінія фільму оповідає про історію справжнього кохання між Северином та дочкою місцевого короля Софією. Хлопець завжди  рятує дівчину: з під води льодяної криги, від лісових химер та літаючих звірів. Це і підкорило серце Софії, мужність, відвага та доброта юнака.

Яка головна вимога дитячих фільмів, казок та фентезі?  Звичайно, це мова, картинки і кольори, які повинні бути зрозумілими саме для дітей, які легко і якісно сприймаються дитячою душею.

Кадр із фільму

“Тільки диво” майже бездоганно відповідає критеріям візуального та естетичного рівня. Тут продумано все до останньої дрібнички: шляпки, аксесуари, рукавички. Особлива увага приділяється сімейним традиціям, саме це яскраво показано у сімї Софії та Северина напередодні Дня Святого Миколая. Щодо гри акторів, то їх часто важко зрозуміти. Ми у них сумніваємося, дії героїв часом не логічні та викликають занепокоєння. Проте це скоріше всього підкреслює ексклюзив та непередбачуваність фільму.

Основна ідея фільму довести, що добро та щире кохання творять дива, а сім’я, справді -  найголовніше в житті будь-якої людини. Саме такі фільми допомагають розвинути чуйність та  доброту не лише дітям але й  дорослим. «Тільки диво» має всі шанси стати традицією для щорічного перегляду напередодні зимових свят!

Алла Савчук, «Час Таврійського»


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Люди були по-справжньому шоковані, коли замість «кримського сценарію» почалася війна», - інтерв'ю з громадянином рф

Педагог Марія Букатчук: «Ніякі технічні засоби і новітні технології передавання звуку й зображення ніколи не замінять живого спілкування»

Віктор Сорока: «Карантин допомагає більше і тісніше взаємодіяти з глядачами»