Де “шастать” під час карантину у Києві?

Київ опинився у червоній зоні 1 листопада 2021. Це означає, що немає змоги відвідувати місця масового скупчення людей. Що робити, якщо голові необхідно провітритися, а душі - гармонія, щоб пережити чергове “почервоніння” столиці? Відповідь проста — екскурсія до Києво-Печерської лаври.

Шлях до Лаври


Осіннім днем прямуємо до Києво-Печерської лаври.

Світлина: Сергій Кравченко
Людей майже немає. Увесь комплекс готується до закриття. У нас залишається лише півтори години для відвідування печер та невеликої прогулянки, тому вирішили побувати лише у Нижній лаврі, де безпосередньо знаходиться монастир. Під час ходьби над муром видніється, мабуть, найвпізнаваніша частина комплексу Велика

лаврська дзвіниця.


Світлина: Сергій Кравченко

Після спуску до низу нарешті знаходимо 39 корпус, де, за рекламою, розміщеній на вході, проводяться екскурсії, а до нього можна побачити краєвид через паркан на сад і на інший берег Дніпра.


Світлина: Сергій Кравченко

На касі зустрічає привітна жінка, тепло одягнена і замотана в хустку. Вона їла, але побачивши людей одразу відклала їжу і почала швидко, але чітко промовляти: “Вітаю, ви до печер? Раджу екскурсію. Відвідування печер безкоштовне, але з екскурсією значно цікавіше. Тільки, щоб піти з групою, варто почекати кілька хвилин. Якщо не хочете чекати, то можете піти з гідом, але це буде коштуватиме 200 гривень.” Одразу після цієї інформації вона почали розповідати нам про територію, історію і особливості її місця роботи. Побачивши її бажання поділитися цією інформацією, одразу захотілось, щоб екскурсію провела вона, але відмовила і засмутилась, тому що згадала про необхідність здавати касу. Проте вона запропонувала гарного екскурсовода і попросила почекати.

Шлях до печер

Касирка зробила студентську знижку на 20 гривень і передала екскурсоводу Ані. Вона одразу почала нам розповідати про Антонія і Феодосія -  засновників лаври. Їм було поставлено пам’ятник у 2014 році.

Джерело фото: УНІАН

Світлина: Сергій Кравченко

Пані Аня також розповіла, що територія розділена на дві частини: Верхню, де знаходиться музей у власності Києва, і Нижня, де знаходиться сам монастир, печери. Власне монастир орендується Українською православною церквою Московського патріархату. Йдучи донизу обертаємось і дивимось на Свято-Успенський собор, який видно лише наполовину.

Світлина: Сергій Кравченко

Підземні святині Києва


Пані Анна привела нас до двох храмів у стилі українського бароко. Саме в них знаходиться те, заради чого ми прийшли сюди.


Світлина: Сергій Кравченко

На дверях храму, як і багато де, зазначено про заборону на зйомку і освітлення печер ліхтариками мобільних телефонів. За слвоами Анни, зроблено це заради того, щоб не заважати людям молитись, а також, щоб люди не використовували фото у незрозумілих цілях.

Нам сказали запалювати свічки, які дали завчасно. Тримати їх треба було таким чином, щоб віск у разі чого капав на руки, а не на чавунну підлогу. “У Середні віки зріст людини був приблизно 150 сантиметрів, але печери були розширені”, спокійним голосом починає розповідати  про печери екскурсовод пані Аня.  

У ніс вдаряє незвичайний запах підземного лабіринту: розтоплений віск у свічках упереміш з ледве відчутним запахом вологості. “Цей запах особливий. Хіміки робили його аналіз і сказали, що він ні на що не схожий”, говорить наша гід. 

Сходами у напівтемряві приходимо до перших мощей, нетлінних останків святих: “Казали, що тут ідеальний клімат для збереження тіл, проте це неможливо через високу вологість у цих приміщеннях. Тіла зберіглись у гарному стані настільки, що можна навіть розглянути їхні руки, а у них залишилось волосся. Вони відрізняються від мумій Єгипту, тому що там немає органів, а у наших святих є”, ділиться Анна. Також вона зауважила, що можна прикладати свою голову до святих, але тільки до ніг і рук, а ось до їх голів лише священнослужителі. 

Екскурсовод нас швидко веде вузькими коридорами, зупиняючись на хвилину біля деяких святих, і розповідає про них. Час від часу заходимо в різні келії з низькими стелями. Усі святі лежать в одязі одного кольору, а зверху на них - тканина, яка ховає тіла від очей відвідувачів. 

У стінах час від часу видніються лампадки, здається, що вони розташовані тут для освітлення, але, за словами Анни, це місця, де різні святі у різний час перебували у затвірництві, тобто не покидали стін печер протягом тривалого часу. 

Пані Анна проводить нас підземними храмами. Там нині відбуваються богослужіння. На шляху до одного з них проходимо повз мощі Нестора Літописця. Після мощей починаються кладовище святих, де у стінах вириті віконця, у яких лежать святі. Біля кожного горить свічка. 

В останньому з трьох храмів, де лежать мощі чудотворця Агапіта, був священик, який гасив майже повністю згорілі свічки іншими свічками. 

Остання зупинка мощі легендарного Іллі Муромця, який мав зріст у 178 см, при середньому у 150 см. “На його останках сліди від зброї, що означає його службу. Він насправді був богатирем”, переконує пані екскурсовод. Біля такого незвичайного святого лежать мощі наймолодшого святого, який був принесений у жертву язичниками, через що і був канонізованим. 

Після виходу з печер опиняєшся у ще одному храмі. Він увесь в золоті і вражає своїм убранням: все, що може бути золотим золоте.

 

Світлина: Сергій Кравченко

Після екскурсії обмінювались враженнями і такі слова прийшли на думку Олександрі, яка була присутня на цій екскурсії: “З порога мене охопило почуття тривоги, але, пройшовши кілька метрів, я зрозуміла, що боятися нічого. Блукаючи печерами, мене здивувала химерність деяких кімнат і самі шати мощів святих. Також вразило, що багато ченців були самітниками і не виходили звідти роками. Потрапляючи до печер, ти ніби потрапляєш в іншу реальність. За відчуттями ти ходиш там більше години, а на поверхні минуло лише півгодини. Залишивши печери, мене відразу відпустило почуття занепокоєння.”

Світлина: Сергій Кравченко
Виходячи з території лаври, ми знову зустріли усміхнену касирку: “Ну що, вам сподобалось? Недарма ж обрали екскурсію?” Ми погодились з нею і усміхнулись у відповідь.

Сергій Кравченко, «Час Таврійського»



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Люди були по-справжньому шоковані, коли замість «кримського сценарію» почалася війна», - інтерв'ю з громадянином рф

Педагог Марія Букатчук: «Ніякі технічні засоби і новітні технології передавання звуку й зображення ніколи не замінять живого спілкування»

Віктор Сорока: «Карантин допомагає більше і тісніше взаємодіяти з глядачами»