Мистецтво тайм-менеджменту, або як встигати все, та навіть більше

Світлина з відкритих джерел

Тайм-менеджмент - одне з давніх мистецтв, сутність якого полягає у вмінні правильно та раціонально розпоряджатись та використовувати власний час. Багатьох до певних правил привчають ще в дитинстві. Вранці дітей пробуджують батьки до школи, а вже потім після школи контролюють, аби після школи снідали і сідали за виконання домашніх завдань. Мене і мою сестру батьки привчали до режиму. 

Але що робити, коли немає режиму дня? Яким чином його побудувати?

Перш за все, потрібно визначитись із навантаженням в університеті. Яку кількість часу займає дорога з університету до гуртожитка? Скільки потрібно часу на перепочинок, приготування їжі, скільки треба часу на сон, на підготовку до занять? По-друге, вступ до ВНЗ в іншому місті надає можливість для відсутності контролю з боку батьків, тому дисципліна і режим цілком залежить від студента. Треба вміти розставляти пріоритети, виокремлювати головні завдання від другорядних, привчати себе до дотримання дедлайнів, слідкувати за розподілом часу. Це допоможе і в навчанні, і в професійній діяльності.

-  У плануванні свого часу використовую чимало інструментів, - каже четверокурсница Олександра. - Використовую нотатник, записую найважливіші та найголовніші задачі, які я намагаюся виконати через певні проміжки часу. Обов’язково розставляю кінцеві терміни виконання (дедлайни), це допомагає мені відокремлювати термінове завдання від повсякденного. Виходить досить непогано коригувати свій час, а при правильному плануванні навіть іноді дивуюсь, як встигаю переробити купу справ за світловий день. 

Варто починати підготовку до сесії впродовж всього семестру, а не починай підготовку за 2-3 дні, так ти зможеш повноцінно підготуватися до семестрового контролю, не зайвим буде виконання певних робіт заздалегідь, зокрема це стосується рефератів та курсових. Це допоможе тобі не лише розподілити навантаження у навчанні, а й вивільнити час для буденних справ та клопот. 

То ж, як бачимо опанувати мистецтво тайменеджменту опанувати цілком можливо, але треба вміти навчитись правильно укладати свій режим дня, аби вміти виокремлювати важливі справи від звичайних другорядних (буденних), які ми виконуємо майже щоденно. Майстерність у вдалому плануванні часу, і вмінні його раціонально використовувати приходить до нас з багаторічною досвідом і працею над собою, під постійною самодисципліною.

Едуард Оринич

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Люди були по-справжньому шоковані, коли замість «кримського сценарію» почалася війна», - інтерв'ю з громадянином рф

Педагог Марія Букатчук: «Ніякі технічні засоби і новітні технології передавання звуку й зображення ніколи не замінять живого спілкування»

Віктор Сорока: «Карантин допомагає більше і тісніше взаємодіяти з глядачами»