Фітнес-тренер Юрій Простецький: Про мотивацію, спортивні добавки, домашні тренування та харчування

 

Юрій Простецький, фітнес-тренер. Світлина: архів Юрія Простецького

З усіх боків нас оточують ідеальні знімки моделей, фільтри в інстаграм, після яких дивишся на себе в дзеркало і починаєш думати, що ти якийсь не такий. Шлях до здорового тіла - не простий: з чого починати? Чи рахувати калорії? Як зробити сідниці об’ємними і при цьому залишити ноги худими? Де брати мотивацію? Відповіді на ці питання нам надасть триразовий Чемпіон України UBPF, віце-чемпіон Європи 2019, призер світових чемпіонатів з бодібілдингу та фітнес-тренер – Юрій Простецький.

Вітаю, Юрію! Ви працюєте у фітнес-індустрії вже більше 10 років.  З чого Ви починали?

З дитинства я займався вільною боротьбою, ходив до тренажерного залу. Протягом кількох років я готувався до своїх перших змагань, і одразу ж здобув перемогу на Чемпіонаті України. Далі вже почав заглиблюватись, мені була цікава ця індустрія - так згодом і розпочав кар’єру фітнес тренера.

Що вас мотивує?

Мотивації завжди вистачало. З дитинства мені здавалося, що я не досить сильний, не досить фізично розвинений, тому у мене було бажання це змінити. Це і послужило мені мотивацією. Потім, коли вже почав виступати на змаганнях, то силу рухатися вперед надихали чемпіонські титули та бажання стати краще. Але ж, перш за все, це - гарне самопочуття та зовнішній вигляд. Я б сказав, що це додає впевненості у собі.

Які навички потрібні фітнес-інструктору, крім технічних?

Зі свого майже десятирічного досвіду я можу сказати, що фітнес тренеру  необхідні знання біології та анатомії, це – невід’ємна складова. Слід закінчити якісь курси по підготовці до роботи в тренажерному залі, набути базові знання. А найцінніше що має бути у фітнес тренера, щоб він був успішний, і до нього йшли люди - це бажання їм допомогти. Тому що, якщо тренер бере людину на поруки, то він за неї відповідає, за її здоров’я, самопочуття та психологічний стан, і саме відповідальність за клієнта є головним інструментом. І він має бути готовий до цього, тому що людина - як маленька дитина: приходить до тренера, нічого не питаючи, і свято йому довіряє, тому шо дорослий все знає. І головне - не зламати цю довіру. Знання можуть прийти з досвідом, а якщо не буде цього відчуття відповідальності, то можна навіть не намагатися будувати кар’єру тренера.

Розкажіть про важливість правильного харчування при заняттях фітнесом, які існують основні принципи?

Харчування в житті людини, яка займається спортом чи прийшла до тренажерного залу, має стовідсоткову важливість. Правильне харчування необхідне, щоб організм нормально працював. У ньому є певні механізми та алгоритми, наприклад, коли ми прокидаємося, організм виробляє гормон адреналіну, коли засинаємо - мелатоніну. І тому, коли ми правильно харчуємося, всі ці механізми працюють злагоджено та впливають на наше самопочуття, відбувається чіткий процес обміну речовин. І якщо людина не може схуднути і каже: «я нічого не їм» - це не є нормою, ми повинні їсти та не бути голодними. Ось для чого потрібен тренер. Ми повинні знати, що їсти і в якій кількості, тому що саме через їжу ми отримуємо необхідні вітаміни, мікроелементи. Людський організм відновлює сили від поживних речовин, тому правильне харчування необхідне. 

З якими цілями клієнти приходять до Вас найчастіше?

80 відсотків людей має на меті скинути зайву вагу. Знову ж таки, повернімося до попереднього питання. Саме через нерозуміння та недотримання збалансованого харчування люди і страждають від такої проблеми.

Яка кількість тренувань на тиждень є оптимальною для початківців?

Починати можна з двох разів на тиждень, далі – три.

Питання, що хвилює більшість жінок: як накачати сідниці, щоб при цьому ноги залишились худими? Це взагалі можливо?

Це - практично неможливо. Можна дати більше навантаження на сідниці,  щоб вони більше прогресували, але наша анатомія влаштована так, що неможливо, наприклад, присідати, щоб при цьому не працювала нога, відводити ногу і при цьому виключити роботу її м’язів. Щоб досягти більшого навантаження на сідниці, треба робити ізольовані вправи саме на цю групу м’язів, але повністю виключити навантаження на ноги неможливо. Не варто боятися, що вони будуть занадто великими, робіть акцент на ізольовані вправи для сідниць, і все буде добре.

Як ставитесь до спортивних добавок: протеїн, BCAА, L-Carnitine? В яких випадках це необхідно? 

Людям нав’язали думку, що спортивні добавки - це якась хімія. Але тому, хто займається спортом, ходить в зал, спортивне харчування необхідно. BCAА (це три амінокислоти з розгалуженим ланцюгом: лейцин, ізолейцин і валін.) - це саме ті амінокислоти, які ми отримуємо з їжі. Але з продуктів іноді неможливо, або дуже важко взяти необхідну кількість амінокислот, а з таким достатком це зробити простіше. Протеїн (це харчова спортивна добавка, в основі якої знаходиться одне або більше джерел білка, тваринного або рослинного походження) - це той самий білок, який ми вживаємо з м'ясом, рибою чи бобовими, але щоб отримати необхідну денну норму, треба багато з'їсти того ж м'яса, чи інших продуктів. А декілька ложечок протеїну вам замінять,  наприклад, 10 яєць. L-Carnitine (вітаміноподібна речовина, яка синтезується у печінці та нирках і забезпечує транспорт жирних кислот крізь мембрану мітохондрій.) взагалі винайшли лікарі, щоб покращити роботу серцево-судинної системи. Це - не хімія, а корисний додаток. Зазвичай його відносять до тих речовин, які спалюють жир, але він має мізерний ефект жироспалювання, це - більше добавка для серця. Тому нічого поганого у спортивному харчуванні та добавках я не бачу, але перед їх використанням обов'язково слід проконсультуватися з тренером, аби правильно визначити цілі та підібрати потрібну добавку.

Дуже наболіле питання,  зараз багато дискусій точиться навколо нього: кардіо - до силового тренування, чи після? 

Кардіо - це дуже потрібна річ для нашого організму, а саме – серцево-судинної системи. Якщо його робити після тренування, то воно більше спрятиме спалюванню жирів. У організмі відбувається цілий процес жироспалювання: спочатку ми тратимо різні хімічні елементи, які присутні у нас в клітинах, і тільки досягаючи 30-40 хвилин фізичного навантаження ми добираємося до жиру. Тому, здебільшого, кардіо ставлять після тренування, щоб при пульсі 140-150 відбувалося безпосередньо спалювання жирів.

Кардіо до тренування забере у вас багато сил перед силовими навантаженнями. Якщо робити перед тренуванням протягом 15 хвилин, це зіграє вам на користь: розігріє м'язи та зарядить енергією.

Яка Ваша думка щодо підрахунку калорій? Чи необхідно це для хорошого та швидкого результату?

Калорії та їх підрахунок має позитивний вплив на результат. Це допоможе вам визначити дефіцит калорій, якщо ви хочете схуднути, чи профіцит, якщо набрати м'язову масу.

Яке Ваше ставлення до вживання алкоголю, цигарок при інтенсивних тренуваннях? Як це позначається на нашій формі?

Це буде негативно впливати на досягнення вашої мети. І ще більше - на самопочуття, дихання, роботу печінки, кишкового тракту, а найважливіше: серцево-судинної системи. Рік такого життя з виснаженням організму дорівнює трьом рокам.

Які продукти Ви, радше за все, виключили б з раціону при схудненні?

Найперше, перевірене роками і що одразу дасть результат - це цукор.  Слід не просто зменшити його кількість, а виключити взагалі. Друге - це продукти з борошна. Ці два пункти дадуть вам результат уже протягом тижня. Третє - це фастфуд, тому що там - і цукор, і борошно та жири.

Багато, хто боїться приходити до залу і віддають перевагу домашнім тренуванням - наскільки вони ефективні? Який спортивний інвентар Ви би порадили для тренувань дома?

Тренування вдома мають місце бути, якщо взагалі немає змоги відвідувати зал. Я не вважаю, що ці тренування можуть мати місце на постійній основі та давати гарний результат. Вони мають певний рубіж, до якого ви дійдете, після чого навантажень буде мало. Організм звикне до певних алгоритмів тренування, але, щоб росли м'язи, потрібно їх змінювати, удома вам не вдасться досягти різноманіття. На домашні тренування також має дуже важливий вплив психологічний аспект. Дисциплінувати себе набагато складніше, а коли приходиш до залу - одразу потрапляєш у таку спортивну обстановку, заряджену енергією, яка спонукає тебе до роботи.

Інвентар: гантелі 1-2 кілограм та гумки для дівчат, для хлопців – перекладина, бруси та гантелі по 20 кілограм.

Які поради Ви могли би дати початківцям? З чого починати свій шлях у спорті?

 

1)    Звернутися до досвідченої людини. Розумію, що не у всіх є кошти звертатися до тренера. Але це може бути ваш старший товариш. Також можна звернутися до роликів на Ютубі. Але, головне, це - визначити мету: для чого вам це? Якщо це задля того, аби вразити когось, то це дуже слабка мотивація, після отримання якої ви навряд чи продовжите свій шлях у цьому напрямку.

2)   Я завжди мотивую людей гарним самопочуттям, зовнішнім виглядом та зміцненням сили волі.

3)   Починати поступово, не навантажуючи себе до втрати свідомості, знайти для себе оптимальну програму. Знову ж таки, є різні форуми та блоги, де можна це знайти, але ж найкраще - взяти хоча б три тренування з тренером, щоб визначити вектор, а потім вже рухатися самому.

Бачуріна Дар'я, «Час Таврійського»

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Люди були по-справжньому шоковані, коли замість «кримського сценарію» почалася війна», - інтерв'ю з громадянином рф

Педагог Марія Букатчук: «Ніякі технічні засоби і новітні технології передавання звуку й зображення ніколи не замінять живого спілкування»

Віктор Сорока: «Карантин допомагає більше і тісніше взаємодіяти з глядачами»