Ціна свободи: шрами звільненого Ірпеню

місто Ірпінь, Київська обл..
Світлина: Валерій Голубєв, Час Таврійського

В ході вдалої оборони української столиці та наступної контратаки 28 березня було звільнено Ірпінь. Сліди окупації досі можна побачити в місті.

місто Ірпінь, Київська обл..

15 серпня «Час Таврійського» відвідав звільнений від російських загарбників населений пункт, щоб на власні очі побачити ціну свободи, яку довелось заплатити місту.

Жахи війни зустрічають мандрівника ще до виїзду з Києва: на окраїнах міста, поблизу Ірпеня, дуже багато домівок, що постраждали від окупантів. Зазнала руйнувань і місцева інфраструктура: мости, заправки тощо.

місто Ірпінь, Київська обл..

Найстрашніші пейзажі, мабуть, на самому в’їзді в місто: багатоповерхові домівки виглядають «вбитими». На деяких домах можна побачити «голосні» червоні банери з надписами «for recovery» (ред. «на відновлення») та qr-кодами з проханням допомогти зібрати гроші на ремонт будівель. Покошені стіни додають ще більше суму цьому пейзажу. Здається, що дім втомився, сумує. Зелені дерева, трава дуже контрастують на фоні вмерлих конструкцій. 

місто Ірпінь, Київська обл..

Загалом, в місті було досить багато людей: по тісних вулицях приватних секторів гуляють діти, дорослих можна часто побачити за ремонтом пошкоджень.

Ремонтних робіт проходить досить багато, особливо в невеличких домівках.  Багатоповерхівки готуються до зими, утепляються.

Досить цілими виглядають центральні вулиці міста: воєнних дій тут було значно менше. Особливо добре зберігся центральний парк, великі магазини.

місто Ірпінь, Київська обл..

Одним із найбільш шокуючих пейзажів була згоріла автівка біля багатоповерхівки. Виглядало дуже сумно, майже вбиваюче. А наліпка на машині про купівлю металолому, ще й російською мовою, виглядає якоюсь невдалою сатирою.

На багатьох вулицях ти взагалі не побачиш цілих домівок. Абсолютно все має пошкодження: чи вибиті вікна, чи сліди від куль та снарядів, пожеж... Здається, що робилось все, щоб винищити життя з цього міста.

В місті можна побачити не тільки теперішній час, а й минулий. Бачиш всі ці зруйнування і уявляєш, як виглядало місто до війни. Яке це було затишне, невеличке зелене містечко з вузькими вуличками. Реальність все ж таки перекреслює уяви – вона сильніша, агресивніша.

місто Ірпінь, Київська обл..

Ірпінь став щитом Києва, проливши власну кров, аби в столиці України, Києві, було максимально безпечно. Ірпінь заплатив дуже велику ціну за свою свободу, за свободу та незалежність усієї країни.
Але боротьба навіть в Ірпені ще не закінчилася: росія залишили за собою руїни, які треба відновити. Ця боротьба вже йде в місті. Йде в інших населених пунктах України. І буде йти в нині окупованих куточках нашої країни.

Валерій Голубєв, Час Таврійського

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Люди були по-справжньому шоковані, коли замість «кримського сценарію» почалася війна», - інтерв'ю з громадянином рф

Педагог Марія Букатчук: «Ніякі технічні засоби і новітні технології передавання звуку й зображення ніколи не замінять живого спілкування»

Віктор Сорока: «Карантин допомагає більше і тісніше взаємодіяти з глядачами»