Як повномасштабна війна в Україні змінила працевлаштування в Польщі?

 Війна в Україні має великий вплив на життя не тільки українців, а й громадян сусідніх країн, зокрема Польщі. За останній час польський ринок праці став значно більш відкритим для українців, але чи вплинула війна на цей процес і як саме - про це далі.

Світлина з відкритих джерел

Вторгнення росії в Україну вплинуло на економіку країни, а разом з тим - і на зайнятість громадян. Зокрема, після введення воєнного стану та посилення воєнної активності, багато українців змушені були виїхати за кордон, щоб зберегти своє життя та знайти роботу. Польща стала однією з найбільш популярних країн, куди виїжджали та продовжують виїжджати українці.


З початку війни в Україні, польський ринок праці зазнав деяких змін, які вплинули на працевлаштування та пошук роботи українців.


Однією з основних змін є підвищення рівня заробітної плати для українських працівників. Це пов'язано зі зростанням попиту на робочу силу у багатьох галузях, зокрема у сільському господарстві, будівництві та логістиці. Але разом з підвищенням зарплати, зросла також конкуренція на ринку праці. Більшість вакансій укладається з місцевими працівниками, а не іноземцями. У таких галузях, як IT, фінанси та медицина, вимагається високий рівень знання мови та спеціалізованої освіти, що робить пошук роботи українцям важким завданням.


Вересень 2022 року став свідком найнижчого показника безробіття (5,1 %) за останні роки в Польщі, як повідомляє Польська служба зайнятості. На це могло вплинути велика притока біженців з України.

За даними на 24 лютого 2023 року 360 000 громадян України вже мають діючі тимчасові посвідки на проживання в Польщі. У переважній більшості посвідки видаються у зв'язку з офіційним працевлаштуванням.


Працевлаштування в Польщі залишається привабливим для українців. За словами Анни Джоболди, директорки відділу рекрутації компанії Gremi Personal, багато українців прибуває до Польщі в пошуку роботи у всіх сферах діяльності, і рекрутери їм з цим допомагають. Порівняно з минулими роками кількість українців зросла в 3 рази на фірмі за 2022 рік. Крім цього, збільшився вік, якщо раніше працевлаштовували людей до 55 років, то зараз приймають на роботу до 65 років. Також, Польща спростила термін перебування по безвізу. Тепер не потрібно оформляти візу від 6 місяців до 2 років. У зв'язку з військовим становищем в Україні польський і українські працівники, які приїжджають до Польщі, знаходять роботу одразу. З цією проблемою стикнулася Тетяна Поліщук, студентка Таврійського національного університету ім. В. І. Вернадського, у нашій розмові вона наголосила: «Знайти роботу в Польщі під час війни було насправді досить нелегко, адже українців було надзвичайно багато і вакансій на роботу не те, що не було, їх займали у перші ж хвилини. Я виїхала до Польщі у перші місяці війни, а змогу вийти на роботу отримала впродовж одного місяця. Найбільшою проблемою була мова. З часом я її почала розуміти та вивчила, але на початку було надзвичайно важко. З документами проблем не було. Поляки з розумінням ставилися та допомагали чим могли. Я працювала на рецепшині у готелі, де й жила. Робота звичайно складна, адже ти прокидаєшся рано і приходиш пізно. Якщо ви думаєте, що люди, які їздять на заробітки і приїжджають з великою сумою грошей там нічого не роблять, то Ви помиляєтеся».


Попри складні умови війни в Україні, польський ринок праці залишається вигідним та перспективним для українських працівників, які активно шукають роботу за кордоном. З огляду на підвищений попит на робочу силу, Польща продовжує підтримувати працевлаштування українців, надаючи їм можливість отримувати стабільний дохід та покращувати життєві умови. Зокрема, українські працівники, які займають висококваліфіковані посади в Польщі, забезпечують розвиток бізнесу в країні та сприяють зміцненню економічних зв'язків між двома державами. 


Анна Теряєва, «Час Таврійського»

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Люди були по-справжньому шоковані, коли замість «кримського сценарію» почалася війна», - інтерв'ю з громадянином рф

Педагог Марія Букатчук: «Ніякі технічні засоби і новітні технології передавання звуку й зображення ніколи не замінять живого спілкування»

Віктор Сорока: «Карантин допомагає більше і тісніше взаємодіяти з глядачами»