Музична академія імені Чайковського: перейменувати не можна залишити?

Національна музична академія України. Фото: https://knmau.com.ua/

Влітку, 18 червня 2022 року на сайті електронних петицій Кабміну з'явилася петиція із проханням перейменувати Національну музичну академію України та прибрати з її назви ім'я Чайковського. Петиція не зібрала потрібну кількість голосів. Станом на 12 лютого 2023 року петицію підписали 5 033 особи з 25 000 необхідних.

10 лютого 2023 року Міністерство культури та інформаційної політики України звернулось офіційним листом до Національної музичної академії  України щодо відмови від імені П.І.Чайковського у назві свого закладу.

У листі було посилання на норми 5 статті другої частини та 11 статті першої частини Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій». За результатами розгляду такого листа НМАУ має внести відповідне подання до МКІП, аби продовжити процедуру.

Відповідь вченої ради НМАУ щодо перейменування

Саме обговорення щодо перейменування Національної музичної академії України триває ще з літа 2022 року. У червні вчена рада закладу виступила за те, щоб залишити в назві ім’я композитора. Аргументовано це було тим, що композитор використовував у своїх творах українську мелодійну основу в музиці та мав українське коріння.

Частина колективу академії виступає за перейменування закладу, також і вважають студенти. Так, за результатами опитування Студентського Наукового Товариства, 75.8% проголосували за вилучення «імені П. І. Чайковського» з офіційної назви Національної музичної академії України. Проти були — 24.2%.

На запитання «Чи потрібно присвоювати НМАУ нове ім'я?» позитивно відповіли 57.1%, заперечно — 42.9%.

Також, серед варіантів присвоєння нового імені Національної музичної академії, найчастіше вказувалися варіанти на честь Б. М. Лятошинського, М.М. Скорика та М.Д.Леонтовича.

Так хто такий Чайковський?

Сам же Чайковський є російським композитором. Він має частково українське, російське, французьке та австрійське походження.

Хоч він і був в Україні, писав тут деякі свої твори і мав українське коріння, але сам композитор вважав себе росіянином. «Я реаліст і корінна російська людина» — писав Чайковський у листі В. Погожину у 1891 році.

Багато хто вважає, що згадки російських вчених, композиторів і не тільки, у назві українських закладів – не є нормою з початку вторгнення росії в Україну і ці назви треба міняти.

Так, автор петиції Богдан Демʼяненко, кандидат мистецтвознавства, випускник консерваторії зазначає,  що: «У наш час музика П. Чайковського стала візитівкою путінської Росії і у світовій свідомості асоціюється лише з Росією. Саме тому ми вважаємо ім’я російського композитора П. Чайковського в назві провідного вищого музичного навчального закладу столиці зневагою пам’яті кожного загиблого українського воїна, що кладе нині своє життя за свободу України».

І додає, що в українській музичній культурі не бракує імен, більш гідних уваги, ніж ім'я російського композитора П.Чайковського. «Ці імена менш розрекламовані. І єдина причина цього – цілеспрямована кількасотлітня робота російської ідеології. Українська держава повинна припинити називати ключові об'єкти своєї інфраструктури – такі як Національна музична академія України – іменами російських діячів», - вважає Дем’яненко.

Історія створення академії та чому вона названа на честь Чайковського

Національна музична академія України веде свою історію з 1863 року. Вона займає провідне місце серед музичних вишів України.

Національна музична академія України. Фото: https://knmau.com.ua/

Київська консерваторія бере початок з відкриття 27 жовтня 1863 року Київського відділення Імператорського Російського Музичного Товариства. На його основі, у 1868 році, було відкрито Київське музичне училище, котре 16 травня 1912 року перейменували у Київську консерваторію.

Посилаючись на інформацію на офіційному сайті НМАУ, вважається, що вагомий внесок у перетворення Київського музичного училища на консерваторію зробив Петро Чайковський. Композитор часто бував у Києві, допомагав і підтримував музикантів у їхніх починаннях.

Після одного з концертів у музичному училищі, Чайковський висловив упевненість утому, що справа музичної освіти в Києві знаходиться у надійних руках. Це відіграло важливу роль у просуванні питання про реорганізацію училища у вищий навчальний заклад. І вже 1919 року Київська консерваторія стала державним навчальним закладом. А у 1940 році консерваторії було присвоєно ім’я П.І. Чайковського.

Але час іде, і ні для кого не секрет, що з початку 2014 року росія веде військову агресію проти України, а з 24 лютого 2022 року розпочалося повномасштабне вторгнення. І тепер для України не залишається варіантів, як обірвати усі зв'язки з агресором, відмовляючись від впливу їхньої культури.

 

Стас Невмержицький, facebook.com

Стас Невмержицький, головний редактор The Claquers, випускник консерваторії відповів на запитання щодо перейменування НМАУ та поділився з «Час Таврійського» своєю думкою.

Як вже відомо, Національна музична академія відмовляється прибирати з назви ім'я російського композитора Чайковського. Як ви вважаєте, з чим це може бути пов'язане і чому вони так затято відстоюють думку, що Чайковський мав українське коріння та заклав великий внесок у розвиток академії?

Керівництво консерваторії відверто маніпулює тим фактом, що перейменувавши консерваторію, навчальний заклад втратить свою привабливість для китайських інвесторів та студентів, які приїжджають сюди на навчання, а відтак і кошти на виплату стипендій та заробітних плат.

Варто сказати, що у Москві також є консерваторія імені Чайковського, але як кажуть самі китайські студенти, вступити у Київ значно легше, навчатися дешевше і навіть мову вчити не потрібно.

З позамузичних мотивацій керівництва консерваторії не змінювати вивіску згадують також співпрацю з Хеншуйським Університетом у Китаї. Там планують звести музичну академію, будівля якої буде копією НМАУ ім. Чайковського, а в самому закладі викладатиме до 30% викладачів з України. Згідно з цим проєктом китайська сторона зобов’язалася надати матеріальну допомогу консерваторії.

Цікаво, що у відкритих реєстрах можна знайти інформацію про  «Благодійний фонд НМАУ ім. Чайковського», який у 2020 році (час активного напрацювання зв’язків з Китаєм) отримав і витратив 2 мільярди гривень. Походження цих коштів невідоме. 

У цій історії «українськість» Чайковського виступає як ідеологічне підґрунтя для виправдання «економічних» мотивів і немає жодного наукового виправдання.

На вашу думку, чиє ім'я має носити цей заклад і чому?

Тим часом неприпустимо серйозно дискутувати про доцільність Чайковського в імені Національної музичної академії і при цьому легковажно заявляти, чиє ім’я вона носити повинна. На мою думку, це можливо тільки після спільного обговорення із залученням представників консерваторії, експертів, які займаються питанням національної пам’яті, зрештою, громадськості і тільки після того, як Чайковський зникне з назви.

В Україні з початком повномасштабного вторгнення все більше почали розглядатися питання щодо перейменування вулиць, станцій метро, закладів тощо, де використовуються події пов'язані з росією та імена російських діячів. Процес дерусифікації досить важливий у наш час, оскільки більшість вважають, що тільки таким чином ми зможемо абстрагуватися від культури наших ворогів і стати більш усвідомленими в цьому питанні. Тому перейменування Національної музичної академії України на часі. Адже, як згадувалося вище, яку роль Чайковський не зіграв би в історії академії, сам він вважав себе росіянином. Тому вищий музичний навчальний заклад, що знаходиться у центрі столиці, не може називатися на честь російського композитора.

Нуріє Емірасанова, «Час Таврійського»

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Люди були по-справжньому шоковані, коли замість «кримського сценарію» почалася війна», - інтерв'ю з громадянином рф

Педагог Марія Букатчук: «Ніякі технічні засоби і новітні технології передавання звуку й зображення ніколи не замінять живого спілкування»

Віктор Сорока: «Карантин допомагає більше і тісніше взаємодіяти з глядачами»