Мистецтво поза війною? - соціологічне опитування студентів ТНУ імені В.І. Вернадського

Російське мистецтво дуже глибоко вкоренилося в життя багатьох українців. Лише після початку повномасштабного вторгнення відбулася різка відмова багатьох українців від музики й фільмів, що створені країною- агресором. 

Проте фактом залишається те, що в українських чартах ще й досі в топі пісні російських виконавців.

Аби зрозуміти як молодь ставиться до музики, що створюють російські виконавці та стосовно російської мови в піснях проведено анонімне опитування, участь у якому взяли 60 студентів Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського.

27 % опитуваних заявили, що продовжують слухати російські пісні, 58 %
перестали після початку повномасштабного вторгнення. Чому все-таки варто відмовитись від російської музики? Питання полягає не лише в тому, що ми в такий спосіб фінансуємо російську збройну агресію, адже російські виконавці, звичайно, платять податки, а гроші заробляють включно й на монетизації.

Питання постає значно гостріше. Росія прагне знищити нашу ідентичність із давніх давен. Тому ми повинні намагатися розвивати свою культуру, а не оглядатися на ворожу.


Багато наших виконавців почали переходити на українську в своїй творчості. З огляду на опитування більшість чекають від українських виконавців, які писали пісні російською, що вони перейдуть на українську. Це важливо, як
мінімум, для того, щоб ми могли ідентифікувати своїх. Почали й з’являтися нові молоді, талановиті музиканти творчість яких лише починає набирати популярності. Надзвичайно важливо, що більшість українців підтримали тих, хто змінив мову у своїй творчості. Українські пісні стали запотребувані в суспільстві.



Досить спірним було питання стосовно тих російських музикантів, які виїхали за кордон та відкрито підтримують Україну. 61 % опитаних добре до них ставляться, слухають їхню музику та не бачать у цьому нічого поганого.

39 % погано ставляться й до таких росіян. Дехто вважає, що навіть від їхньої творчості потрібно відмовитися, адже це частина російської культури. «Я щиро вдячна виконавцям із Росії, які мають мозок і чесність визнати, кого насправді варто підтримувати. Але я не слухатиму їхню музику, бо вона так чи інакше частина культури Росії, яка мою культуру вбила, вбиває й зробить усе можливе, аби вбити», – прокоментувала це питання респондентка опитуванння.

Має пройти ще не один рік, аби більше українців відмовилися від російської музики. Проте вже навіть те, що відбувається в музичній індустрії сьогодні – це великий крок для подальшого розвитку.

Влада Ляшенко, Час Таврійського

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Люди були по-справжньому шоковані, коли замість «кримського сценарію» почалася війна», - інтерв'ю з громадянином рф

Педагог Марія Букатчук: «Ніякі технічні засоби і новітні технології передавання звуку й зображення ніколи не замінять живого спілкування»

Віктор Сорока: «Карантин допомагає більше і тісніше взаємодіяти з глядачами»