Емоційне вигорання під час навчання та як його уникнути

Світлина з відкритих джерел

 Чи знайоме вам відчуття емоційного виснаження під час навчання? Коли вам не хочеться нічого робити, спілкуватися з одногрупниками, друзями чи сім'єю або навіть займатися улюбленою справою, єдине, що вас турбує це втома і відчуття нікчемності, не вписуваності та безпорадності. Мушу вас засмутити, це не просто лінь прокинулась у вас, можливо – це емоційне вигорання. Не всі знають, що це таке, але я спробую пояснити більш детально.

Синдром емоційного вигорання це стан фізичного і емоційного виснаження, яке є результатом надмірної роботи, високих вимог до самого себе і постійного стресу. Виявляється як в формі фізичної втоми, так і в почутті психологічної та емоційної виснаженості.

Студенти дуже часто потрапляють в списки емоційно виснажених людей, адже на це впливає дуже багато факторів. Життя студента дуже насичене розумовими завданнями та активним спілкуванням з різними людьми. Це стосується навчання, різних завдань і просто занять, недоспаних ночей перед іспитами. Часто студенти одночасно знаходять роботу. Крім того, зі вступом до навчального закладу коло спілкування різко розширюється, змінюється звичний графік і навантаження. І найбільш схильними до емоційного вигорання вважаються люди які працюють у системі «людина-людина», але студенти теж навчаються за цією системою. Навчання передбачає постійне спілкування з іншими людьми.

До основних факторів, які впливають на виникнення емоційного вигорання у студентів, належать:

        рольова невизначеність майбутньої спеціальності;

        відсутність вдалого заохочення студентів до виконання освітньої роботи;

        особистісні характеристики (схильність до співчуття, ідеалістичне ставлення до навчання, м’якість, мрійливість, інтроверсія, тривожність, егоцентричність);

        формування у людини орієнтації на «успішний успіх» (Вас можусь супроводжувати такі думки як: «Усі довкола встигають більше ніж я», «Я невдаха, мене знову розкритикували», «Може записатися на ще один вебінар/тренінг/підвищення кваліфікації?»).

Емоційне виснаження ризикують відчути ті студенти, які обирали професію для вступу не за власним бажанням, а через наполегливі прохання чи під тиском батьків. Тоді вони можуть швидко розчаруватися в цьому навчанні через відсутність інтересу та власної внутрішньої мотивації. Дуже складно довго робити те, що не подобається. І це призводить до таких наслідків, як вигорання, депресивні стани, перевтому та інше.

До основних симптомів емоційного вигорання дослідниці Л. Помиткіна та Т. Ковалькова зараховують:

        погіршення відносин з одногрупниками й родичами;

        наростаючий негативізм стосовно оточуючих;

        зловживання алкоголем, нікотином, кофеїном;

        втрата почуття гумору, постійне почуття невдачі й провини;

        підвищена дратівливість – під час навчання і вдома;

        завзяте бажання змінити рід занять;

        неуважність;

        порушення сну;

        загострена сприйнятливість до інфекційних захворювань;

        підвищена стомлюваність, почуття втоми протягом усього навчального дня».

Джерело: Vecteezy

Емоційне вигорання розвивається поступово та проходить декілька стадій. У студентів ці зміни стадій можуть якраз відбуватися протягом навчальних років.

1 стадія: студент відчуває все менше задоволення від своєї діяльності. Зменшується ідеалізація про професію. Знижується енергія.

2 стадія: з’являється втома, апатія. Можуть виникнути проблеми зі сном. При відсутності додаткової мотивації, студент все більше відсторонюється та стає байдужим до навчання. Якщо ж є висока мотивація, то продовжує «вигорати», але собі в збиток.

3 стадія: може з’являтися постійна роздратованість, перевтома, відчуття «загнаності у кут», відчуття нестачі часу. Людина починає частіше хворіти.

4 стадія: розвиваються хронічні захворювання, в результаті чого повністю або частково втрачається працездатність.

5 стадія: фізіологічні та психологічні проблеми стають більш гострими, людина  знаходиться у депресії, має хронічні захворювання. На цій стадії нерідко можуть звільняти з роботи, або ж виключити з навчання.

Джерело: Freepik

Якщо ви відчуваєте, що вам потрібна допомога, не забувайте - є можливість звернутися до психолога, щоб краще зрозуміти себе і свою ситуацію. Також, є деякі дії, які ви можете зробити, щоб впоратися з вигоранням і повернути рівновагу в своє життя.

Плануйте адекватний графік

Він повинен включати відпочинок, повноцінний тривалий сон і регулярне повноцінне харчування. Якщо ви перевтомилися і ця втома не зникає під час відпочинку, вам потрібно більше відпочивати. У плані має бути чергування фізичних і розумових навантажень, прогулянок, спілкування з близькими, час для хобі.

Фізичні вправи

Хоча фізичні вправи — це останнє, про що ви думаєте, коли ви емоційно виснажені, але це дуже потужні ліки. Крім того, це те, що ви можете зробити прямо зараз. Робіть до 30 хвилин вправ щодня: найкраще розділити цю діяльність на 10-хвилинні частини.

Потрібно помічати та приглушувати в собі свого «внутрішнього перфекціоніста»

Визначити, коли достатньо, щоб було «просто добре», коли «закрити залік», а якому предмету чи справі хочеться приділити більше сил, часу, старань. Це краще обирати самостійно, виходячи з власних пріоритетів та інтересів.

Спілкуйтеся з людьми, не закривайтеся в собі

Спочатку це буде досить складно, але спілкуватися віч-на-віч з хорошим слухачем - один з найшвидших способів заспокоїти нервову систему і зняти стрес. Але, потрібно обмежити своє спілкування з негативними людьми, які викликають у вас негативні почуття. Можливо вам допоможе хобі, яке роблять вас щасливими, і спілкуйтеся про нього з однодумцями.

Сподіваюся ці поради допоможуть виявити емоційне вигорання на початкових стадіях, тоді коли ви і самі зможете з цим впоратись, але не забувайте, що психолог допоможе вам краще розібратися з цією проблемою. Психолог не є тим кого потрібно соромитися. Він просто допоможе розібратися в собі.

Валерія Кутова, Час Таврійського

Дисклеймер редакції: дана публікація підготовлена за книгами ДЖ. Гринберга «Керування стресом» та Т. Ковалькова, Л. Помиткіна «Проблема емоційного вигорання студентів».


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Люди були по-справжньому шоковані, коли замість «кримського сценарію» почалася війна», - інтерв'ю з громадянином рф

Педагог Марія Букатчук: «Ніякі технічні засоби і новітні технології передавання звуку й зображення ніколи не замінять живого спілкування»

Віктор Сорока: «Карантин допомагає більше і тісніше взаємодіяти з глядачами»