Викладачі та студенти ТНУ імені В.І. Вернадського долучилися до п’ятої лекції польського проєкту «Арт-терпія: мистецтво в дії»

 

Колаж: Посольство Республіки Польща в Україні

Театро-терапія дає можливість людям розблокуватися, розкрити свій внутрішній вимір. Про це розповіла Аніта Стефанська, педагог, професор Факультету педагогіки та мистецтв Університету ім. Адама Міцкевича в Познані, під час онлайн-лекції в рамках проєкту «Мистецтво в дії. Арт-терапія в практиці польських спеціалістів».

Аніта Сефанська, педагог. 
Світлина: архів Аніти Стефанської

П’ята зустріч відбулася на тему: «Театр, що йде за людиною – про суть акторської майстерності в терапевтичному театрі».

Лекторка каже, що театро-терапія – один із видів драм-терапії. Її суть полягає в тому, щоб створити можливість людям розблокуватися, створити умови, аби вони розкрили свій внутрішній вимір. «Це буде корисним не лише людям, які мають розумову інвалідність, аутизм, поведінкові проблеми, а й всім, хто відчуває самотність. Нас всіх торкнулася пандемія, ми обмежилися в контактах, в спілкуванні. Часто лунають новини про підліткові самогубства», - розповідає Аніта Стефанська.

Вона наголошує, що у цій справі варто пам’ятати, що особи з інвалідністю грають самих себе і важливо дбати про те, щоб кожен міг проявити себе, пережити певні емоції. Для театро-терапевта важлива риса – терпіння, розмови під час зустрічей важлива складова роботи з пацієнтом.

Довідка. Аніта Стефанська - сертифікований арт-терапевт, вихователь та аніматор польського та міжнародного руху арт-терапії - автор понад 2000 годин семінарів з арт-терапії та театральної терапії, реалізованих в Польщі, Центральній та Східній Європі для вчителів, педагогів, психологів, художників, терапевтів, інструкторів та соціальних працівників. Авторка 2 монографій та понад 50 наукових статей, редакторка колективних праць. Учасник міжнародних дослідницьких проектів. У 2016 році, в рамках святкування "Вроцлав 2016. Європейська столиця культури", автор та продюсер сесії, організованої Інститутом Гротовського в рамках проекту "Більше, ніж театр", адресованого театральним практикам, театральним критикам, соціальним аніматорам , журналістам та докторантам. У 2017 році на прохання Правління ECArTE є контент-консультантом в групі експертів, які проводили підготовку до 14-тої Європейської конференції ECArTE під гаслом „Traditions in Transition – New Articulatons in The Arts Therapies", яка ввідбулася в Кракові.

Проєкт реалізується за сприяння посольства Республіки Польща в Україні та Польської асоціації арт-терапії.

Нагадаємо, раніше відбулися лекції на тему «Експресія тіла та елементи хореотерапії в терапевтичному процесі Confirmation», «Музикотерапія на тлі різних форм використання мистецтва в підтримці розвитку» , «Музикотерапія. Створення та виконання пісень у терапії дітей та молоді з травматичним досвідом».«Потенціали візуальної терапії – зростання та зміни в творчому процесі»

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Люди були по-справжньому шоковані, коли замість «кримського сценарію» почалася війна», - інтерв'ю з громадянином рф

Педагог Марія Букатчук: «Ніякі технічні засоби і новітні технології передавання звуку й зображення ніколи не замінять живого спілкування»

Віктор Сорока: «Карантин допомагає більше і тісніше взаємодіяти з глядачами»