Репортаж із минулого: як окуповували Крим

 

Світлина з відкритих джерел

З початком революції гідності починає здійснюватися план РФ окупувати Крим. Після втечі Януковича агенти Кремля приступають до своєї операції анексії Криму. Україна і її народ залишається один на один з величезною проблемою під назвою «Росія», з якою бореться і по сьогоднішній день, а захоплений Крим починає свій новий шлях, який веде тільки до одного — до народних суперечок і до повного руйнування свого розвитку. 

«Генiальний план Путiна»

Усе почалося у похмурий лютневий день, коли партії «Русское единство», «Русский блок», а також громада козаків підсилають своїх людей на мітинг під стіни Верховної Ради Криму. Організатори акції кажуть, що підуть тільки коли Крим від'єднається від України. Тоді ми ще не розуміли, що відбудеться через місяць.

І вже за кілька днів російські військові сили починають активно захоплювати Севастополь – в Крим стягується військова техніка та російська армія. Цього ж дня ми з сім'єю дивилися по телевізору як проходив мітинг, на якому люди заявили, що недовіряють тодішньому голові міської державної адміністрації Севастополя Володимиру Яцубі. А ще через кілька днів ми вже дивилися репортаж із Сімферополя, де Меджліс кримськотатарського народу виступив проти сепаратизму.

Світлина: AFP

Севастополь опинився під повним контролем загарбників. Настав час Сімферополя. У ніч на 27 лютого Верховну Раду в Сімферополі захопили люди у військовій формі без розпізнавальних знаків. Як з'ясувалося пізніше, це був спецназ Головного розвідувального управління РФ.

Збройні загони огородили Крим блокпостами у Перекопі та Чонгарі. Все відбувалося дуже швидко.

По всіх інформаційних каналах летіла новина про референдум 25 травня, метою якого є від'єднання Криму вiд України. Пiзнiше референдум був перенесений на 16 березня. Нас «спитають» чи хочемо ми, щоб Крим увійшов до складу Росії.  

У моїй пам'яті добре закарбувався момент, коли сидячи перед телевізором всією сім'єю, ми спостерігали за онлайн-голосуванням (опитування) на кримськотатарському телеканалі «ATR». Я біжу за телефоном, щоб встигнути відправити свій голос «проти» приєднання Криму до Росії. Я бачу, що велика частина людей теж «проти». У мене прокидається надія. Але, на жаль, я не знала, що на реальному незаконному референдумі голоси людей не гратимуть жодної ролі. Все вже давно вирішено і з цим ми не могли нічого вдіяти.

За кілька днів до референдуму в Севастополі, Сімферополі, Євпаторії, Керчі відбувалися проросійські мітинги. На території півострова почала транслюватися російська пропаганда, яка досі сіє в мешканцях Криму оману. Моя родина та родичі більше не дивляться телебачення. Зануритися в чужій брехні — це не те, що ми повинні робити.

Були й мітинги проти референдуму, люди виходили з плакатами «Крим = Україна», «Путін йди», «Слава Україні», «Крим наш», «Ні референдуму». Мітинги проходили навіть у невеликих містах і селищах. Я пам'ятаю день, коли, йдучи зі школи, я побачила жителів свого селища на акції протесту. Серед них були і мої батьки. На даху поруч розташованої будівлі сиділи снайпери. Всім було страшно, але люди були готові відстоювати свої права і свою правду. Вулицями їздили КАМАЗи, «Тигри». Постійно відключали електрику і нам доводилося постійно сидіти з запаленими свічками.

В день мого народження, 11 березня, задуваючи свічки, я бажала справедливості і миру. Верховна Рада Криму і міська рада Севастополя прийняли декларацію про незалежність. Відтак, якщо референдум переможе, Крим, як суверенна республіка, увійде до складу РФ.

Заснули в Україні, прокинулися в РФ

Референдум все ж відбувся і переміг з майже стовідсотковим результатом. Просто уявіть, що відчували ми після того, як дізналися результати. Звичайно, іншого можна було й не очікувати.

Фото: канал Крим

Через два дні після референдуму в Кремлі відбулась урочиста церемонія «приєднання»  Криму. Путін, разом з сепаратистами Константиновим, Аксьоновим і Чалим підписали договір про «входження Криму до складу РФ», який остаточно затвердили 20 березня у Державній Думі РФ.

Ми не вірили в те, що відбувається, ми не знали, що буде з нами пізніше. Але ми точно були впевнені, що зможемо прокинутися в Україні під мирним небом, нехай навіть і не скоро.

У кайданах ворожої сили

Після «приєднання» Криму до Росії, над нами нависла величезна сіра хмара. Протягом усіх цих років РФ викорінює, знищує все українське на півострові. Людей змусили позбутися їхніх українських паспортів і поміняти їх на російські, в школах навіть прибрали такий предмет як «Українська мова». Усюди пропаганда, маленьким дітям промивають мізки брехливими фактами. Будь-який шкiльний захід пов'язано з війною, а конкурси - на військову тематику. Хоч в Криму і немає воєнних дій, над головою постійно літають літаки. Зомбовані російською пропагандою люди кажуть: «Це вони нас охороняють». Іноді я ставлю питання: ці люди дійсно нічого не розуміють або прикидаються? Напевно, їм простіше так жити. У світі, де все прописано «царем» Путіним, де ти під постійним контролем і не маєш свободи слова.

Світ змінюється кожен день, з ним повинні змінюватися і ми. Ми повинні прагнути йти тільки вперед, а не назад, як відбувається з Росією. Я вірю, що все завжди карається. Тому Крим буде в Україні. Головне, щоб кожен з нас цього прагнув.

Шефіка Гаспринська, «Час Таврійського»

Читайте також: Ілля Пономарьов: «На зміну Путіна, на думку Путіна, може бути тільки Путін»

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Люди були по-справжньому шоковані, коли замість «кримського сценарію» почалася війна», - інтерв'ю з громадянином рф

Педагог Марія Букатчук: «Ніякі технічні засоби і новітні технології передавання звуку й зображення ніколи не замінять живого спілкування»

Віктор Сорока: «Карантин допомагає більше і тісніше взаємодіяти з глядачами»