Кав’ярня з єнотом: друга домівка чи знущання?

 

Світлина з відкритих джерел

Весною минулого року в столиці відкрилася перша кав’ярня з живим єнотом. Чи всі задоволені цим закладом? Думка експерта щодо утримання хижих тварин у незвичному середовищі та рекомендації.

У Києві 20 квітня минулого року в районі Жулян на вулиці Сергія Колоса відкрилася нова кав’ярня cof_E_Not, де перебуває особлива тварина – єнот. Відвідувачі мають можливість не тільки випити каву та перекусити, але й погратися з твариною, інколи погодувати її та зробити знімки.

Про єнота

Улюбленця цієї кав’ярні назвали Кокс.

Він має ветеринарний паспорт, де зазначається про те, що пройшов необхідні профілактичні заходи та перелік щеплень. Тому хвилюватися за безпеку контактування з Коксом вам не доведеться. Також він зареєстрований відповідно до ветеринарного контролю. Якщо все-таки ви маєте бажання особисто переконатися в тому, що єнот здоровий та чипований – можете звернутися до бариста і за першою вимогою нададуть вам інформацію.

Про кав'ярню

Меню в кав'ярні звичайне: гарячі та холодні кавові напої, сандвічі та десерти. Працює даний заклад щодня. У будні з 08:00 до 21:00, у суботу з 09:00 до 22:00, а в неділю на годину менше – з 09:00 до 21:00.

Кав'ярня оформлена у стилі лофт. На стінах красуються малюнки ракети з американського фільму «Вартові галактики», мордочки єнота і сліди самого Кокса.

Що потрібно знати перед тим як йти до єнота?

1.  1. Єнот перебуває у великому вольєрі. Перед тим як зайти на його територію необхідно одягти бахіли.

2.  2. Потрапити до єнота можна лише у супроводі співробітника кав’ярні.

3.  3. Годувати їжею, яку принесли із собою, суворо заборонено.

4. 4. Забороняється: змушувати єнота звертати на себе увагу, насильно брати його на руки, примушувати до контакту – це не контактний зоопарк; будити, лякати, лаяти і наносити будь-яку шкоду тварині - Кокс може образитись.

5. 5. Батьки несуть повну відповідальність за поведінку і безпеку своїх дітей. Рекомендують знайомитися з єнотом дітям від семи років, краще завітати в такому випадку з 13:00 до 15:00 (час найменшої активності єнотів).

6. 6. Знімати з себе або з когось єнота, відбирати у нього що-небудь не дозволяється, позвіть співробітника.

7.  7. Не дивлячись на те, що Кокс домашній, він все ж таки хижак. Він може вкусити або подряпати. Краще вдягати одяг, який вам буде не шкода забрудити чи порвати. 

8. 8. Краще тримати кишені пустими, а також не одягати прикрас на час відвідування тварини.

9. 9. Не допускаються до контакту з єнотом люди, у яких неадекватна поведінка або вони знаходяться в алкогольному/наркотичному сп’янінні.

На новинному сайті Gloss.ua розміщено скрін з Фейсбуку даного закладу, де люди пишуть, що утримання єнота в кав’ярні – знущання над твариною. На сьогоднішній день знайти ці коментарі неможливо.

Світлина: Gloss.ua

Проте можна знайти на Картах Google подібні відгуки до cof_E_Not.

Світлина: Карти Google

Що думає зоозахисник?

Враження людей на створення такого закладу в Києві, загалом, суперечливе: комусь подобається ідея цієї кав’ярні, а хтось засуджує її. Але краще зоозахисників ніхто не зможе розібратися у питанні утримання хижої тварини в неволі.

Про те, як відчуває себе хижа тварина в таких умовах, і чи варто її заводити в розважальною метою розповіла «Час Таврійського»  Марина Суркова. 

Світлина: azou.org.ua

Пані Марина працює на волонтерських засадах в Асоціації зоозхисних організацій України і є її віцепрезидентом. Це об’єдання – громадська спілка, яка включає 46 зоозахисних громадських організацій з 20 областей України.

Чи не відчуває стрес дика тварина, коли за нею постійно слідкують і контактують люди?

Звісно, відчуває. По-перше, коли в таких контактних зоопарках люди контактують з тваринами, то створюються такі умови, що тварина не може уникнути цього контакту. Тобто, не створюються умови, якщо тварина хоче – підходить. Не хоче контактувати – мала б можливість десь сховатися в місце, яке недоступне для людини. У тварин таких можливостей, на жаль, немає. До того ж, в контактних звіринцях дуже часто не дотримуються порядку утримання тварин у неволі і напіввільних умовах, який затверджений Кабінетом міністрів. Нормативи по площі, наприклад, нормативи по тому, щоб умови утримання тварин відповідали їх видовим, біологічним та індивідуальним особливостям. Дуже часто такі умови не дотримуються.

У Києві минулого року відкрився новий заклад для харчування, де люди мають можливість контактувати з єнотом. Яка Ваша думка щодо кав'ярень, в яких тримають диких тварин?

Дикі тварини повинні жити в природніх для них умовах. Вони не мають жити в неволі. Тим більше,  дикі тварини не повинні утримуватися для розваг у закладах громадського харчування, в торговельно-розважальних центрах і так далі. Тобто, це відверте знущання над тваринами. Для когось - розваги, а для тварини - постійний стрес і життя в неналежних умовах.

А якщо вже так сталося, що дику тварину тримають у таких місцях, які б Ви могли дати рекомендації  для покращення їх умов існування?

Законом заборонено утримувати у розважальних закладах, у тому числі у закладах громадського харчування, в торговельно-розважальних центрах, ресторанах, базах відпочинку великих хижих тварин. Це ведмеді, леви, тигри, пуми, пантери, ну тобто всі великі та хижі тварини. Також у таких закладах заборонено утримувати хижих птахів. На жаль, єноти не заборонені для утримання. Якщо вже завели таку тварину – то перше: необхідно створити умови максимально наближені до природніх умов життя певного виду тварин; друге – необхідно забезпечити стерилізацію тварини, бо статевозріла тварина може виявляти певну агресивність і завдати шкоди людям; і третє, створити там такі умови утримання тварини і контакту з людьми, за якими  тварина за власним бажанням могла б контактувати з людьми. Тобто, створити певний куточок, де тварина могла б сховатися від контакту, якщо їй набридло і вона хоче відпочити.

Якщо в кав’ярні, де перебуває хижа тварина, вживається кальян, він їй шкодить?

Він шкодить і тваринам, і людям. Власне, всі це вдихають. І до того ж, такі приміщення можуть погано провітрюватися самі по собі. Можуть бути затемнені, тварині може не вистачати сонячного світла для розвитку.


 Анастасія Мудрак, «Час Таврійського» 

Читайте також: Ольга Куц: «Обійми собаку!»


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Люди були по-справжньому шоковані, коли замість «кримського сценарію» почалася війна», - інтерв'ю з громадянином рф

Педагог Марія Букатчук: «Ніякі технічні засоби і новітні технології передавання звуку й зображення ніколи не замінять живого спілкування»

Віктор Сорока: «Карантин допомагає більше і тісніше взаємодіяти з глядачами»