Викладачі та студенти ТНУ імені В.І. Вернадського завершили курс лекцій «Арт-терапія. Мистецтво в дії»

 


Гра в театрі особам з інвалідністю дає можливість стати самостійними не лише на сцені, а й в житті. Таку думку висловив Міхал Становський, театральний інструктор, олігофренопедагог, засновник Міжнародного руху артистів «Непротоптана стежина», під час онлайн-лекції проєкту «Мистецтво в дії. Арт-терапія в практиці польських спеціалістів».

Міхал Становський, театральний інструктор. 
Світлина: Посольство Республіки Польща в Україні

Цього разу темою останньої зустрічі проєкту була «Чому театр? На непротоптаній стежині. Театр як форма терапевтичної роботи з людьми з обмеженими можливостями (можливості та проблеми)».

Лектор згадує, що з театром пов’язаний з дитинства, оскільки виріс в родині театралів-аматорів. За часів комуністичної Польщі особи з інвалідністю були ізольовані від суспільства в своїх домівках або у спеціальних будинках. Така ситуація шокувала майбутнього засновника Міжнародного руху артистів «Непротоптана стежина». Тому він вирішив змінити ситуацію і тридцять років тому заснував власний театр для людей з обмеженими можливостями, зокрема інтелектуальними.

«Ми цілий рік організовуємо терапевтичні мистецькі заходи, які розвивають не лише осіб з інвалідністю, а й волонтерів, театральних інструкторів. Ми працюємо не для осіб з обмеженими можливостями, а разом з ними, тобто ми є партнерами. Гра в театрі дає можливість людям з інвалідністю ставати самостійними не лише на сцені, а й в житті», - розповідає Становський.

Під час роботи в театрі виникає питання: виставляти інвалідність чи приховувати її на сцені? Лектор переконаний, що варто просто займатися мистецтвом. Відтак протягом року «Непротоптана стежина» разом із партерами організовують цикл заходів: конкурс логотипу на тему року; поетичні зустрічі; конкурс пісень; мистецький конкурс, де не лише малюють, а роблять вироби з металу, скла; зустріч артистів – театральні огляди.

На думку театрального інструктора, важливу роль в театро-терапії відіграють інструктори. Рівень вистави і «включення» особи  з інвалідністю в гру залежить від рівня освіти інструктора-педагога.

Окрім того, такий театр виконує також інтеграційну функцію. Адже важливо, щоб пересічні люди прийняли людину з інвалідністю, з якою контактують вперше.

Зауважимо, проєкт «Мистецтво в дії. Арт-терапія в практиці польських спеціалістів» організовує Посольство Республіки Польща в Україні та Польська асоціація арт-терапії.

Нагадаємо, раніше відбулися лекції на тему «Театр, що йде за людиною – про суть акторської майстерності в терапевтичному театрі» «Експресія тіла та елементи хореотерапії в терапевтичному процесі Confirmation»,  «Музикотерапія на тлі різних форм використання мистецтва в підтримці розвитку» , «Музикотерапія. Створення та виконання пісень у терапії дітей та молоді з травматичним досвідом»., «Потенціали візуальної терапії – зростання та зміни в творчому процесі».

Довідка. Міхал Становський - ініціатор та головний організатор Міжнародного руху артистів «Непротоптана стежина» («Nieprzetarty Szlak»), творець Міжнародного театрального центру в Скшиніцах, організатор та викладач міжнародних театральних майстер-класів для інструкторів, що працюють з людьми з обмеженими можливостями, ініціатор створення театрального руху для інвалідів в Україні та Білорусі; театральний консультант - забезпечує постійну опіку та допомогу десяткам театрів з Польщі, України та Білорусі, ініціатор та головний організатор чотирьох міжнародних конференцій, організованих у співпраці з Люблінським Католицьким Університетом та Університетом Марії Кюрі-Склодовської «Від театру до терапії», співавтор книги з такою самою назвою. Протягом багатьох років член журі та рад на ряді театральних фестивалів для інвалідів. Ініціатор Національного путівника мистецьких подій для людей з обмеженими можливостями, ініціатор і керівник програми Центру арт-терапії в Любліні (2008), віце-президент (з 2008 р.) та ін.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Люди були по-справжньому шоковані, коли замість «кримського сценарію» почалася війна», - інтерв'ю з громадянином рф

Педагог Марія Букатчук: «Ніякі технічні засоби і новітні технології передавання звуку й зображення ніколи не замінять живого спілкування»

Віктор Сорока: «Карантин допомагає більше і тісніше взаємодіяти з глядачами»