«Дайте попрощатися з матір’ю!». Як російські окупанти переслідують кримських татар

 

Світлина: Час Тарвійського

З 20 лютого 2014 року Автономну Республіку Крим було окуповано державою-агресором Російською Федерацією.

Починаючи з 2 квітня 2015 року, проводяться масові затримання Кримських татар у справі про екстремізм, забороненої на території РФ екстремістської організації «Хізб ут-Тахрір».

На території Криму розпочинаються масові затримання кримських татар за статтею про екстремізм. Зараз на діячів кримськотатарської культури, журналістів та ЗМІ, які висвітлюють події, здійснюється «тиск» з боку держави-агресора. Як саме? Уявіть, вас викликають у центр «Е», де на вас морально та фізично тиснуть так звані  правоохоронні органи, де вас намагаються залякати та змушують засумніватися у вашій же діяльності.

За кілька днів за вами приїжджає наряд ОМОН, вас скручують, ваш будинок обшукують, вилучають електронні носії та ґаджети, а на збори в СІЗО дають 10 хвилин. Найімовірніше, додому ви вже не повернетеся у найближчі 20 років…

Наступного дня ви постаєте в суді, де вам призначають запобіжний захід, ви оточені близькими, камерами та юристами, які чудово усвідомлюють, що вас не «витягнуть» звідси судами. Виходить суддя і з опущеною головою і звинувачує вас за 282 статтею КК РФ, а потім вас забирають під арешт на наступні два місяці до наступного засідання, доки вам не винесуть остаточного вироку. Невтішного для вас вироку.

Саме за цією статтею 10 червня 2019 року затримали Месутова Руслана Аметовича, мешканця Алуштинського району, с. Малий Маяк.

Світлина: Кримська солідарність

Годженова Ельзара, дружина політв'язня, яка перебувала в момент затримання в будинку, розповідає: «О 6-ій ранку, після молитви Руслан зауважує, що в його двір заїжджає кузов з очевидними намірами, тоді він сказав: «О, це за мною». Я не зрозуміла про що він, але, подивившись у вікно, здогадалася, що наше життя вже не буде колишнім».

У момент обшуку в будинку, крім дружини затриманого, перебувало його двоє дітей, рідна сестра, племінник та мати.

На місці ми опитали родичів Руслана Месутова, які мешкали з ним в одному будинку.

Лілія Месутова, рідна сестра затриманого, яка приїжджає щоліта, щоб відвідати свою хвору матір, розповіла про вторгнення силових служб:

 «О 6-ій ранку вони відчинили балконні двері першого поверху, де проживає моя мати. Ми спали, нас розбудили і попросили вийти надвір. Нас не випускали з поля зору до з'ясування обставин. Перетрусили весь будинок, але згодом я зрозуміла, що прийшли за Русланом. Він проживав на іншому поверсі з дружиною та двома дітьми. У мами почалася паніка, кричала та звала Руслана, але його не випускали. Коли вже Руслана забирали, він почав кричати на омоновця, щоби йому дали попрощатися з матір'ю»

Сама мати Руслана Месутова, Аліє Месутова, була у шоці. Їй 77 років, страждає на онкологічне захворювання. На місці їй стало погано, що довелося викликати швидку. Омоновці не дозволяли навіть зайти в будинок і зробити укол жінці, тому надавати допомогу довелося в машині швидкої допомоги.

Старший син політв'язня, Рамазан Месутов, вранці мав поїхати на іспит до Алуштинського училища. Рамазан був стриманим, не виявляв слабкість перед людьми, але по очах можна було побачити дитячий страх і усвідомлення того, що далі їм доведеться жити без батька. Омоновці супроводили його до зупинки до училища, хоча сам підліток уже нікуди не хотів їхати.

Російські омоновці мовчали, їм було заборонено розмовляти з будь-ким, крім керівництва. Дівчинка-підліток всіляко намагалася виводити на діалог одного з них, але він не реагував на неї, а міг лише посміхатися, що було помітно по очах. Тоді вона почала його знімати, він побачив це і очі його розширилися, з’явилася на мить агресія, але нічого не сказав. Серед них був і кримський татарин, зрозуміли присутні це за рисами очей. Одна з рідних сестер ув'язненого почала говорити з ним кримськотатарською. Було помітно, що він розумів її, але не міг відповідати. Вона намагалася присоромити його, після чого він опустив очі вниз. Згодом приніс плед для хворої матері ув'язненого.

Біля хвіртки зібралися всі небайдужі. Родичі, сусіди та друзі. Всі між собою перешіптувалися, в очах родичів було хвилювання, вони не розуміли, як чинити в цій ситуації, але вже усвідомлювали, що вона повністю вплине на їхнє життя.

Світлина: Час Таврійського

У повітрі висіла напруга, незважаючи на те, що нас оточував ліс та тепла літня погода.

На затриманні також були двоє понятих, дві дівчини, які навчалися в місцевому юридичному коледжі. За словами присутніх від понятих, тхнуло спиртним…

За інформацією Кримськотатарського ресурсного центру, 234 політичних в'язнів і переслідуваних за кримінальними «справами» за період окупації Криму, 165 із них – представники кримськотатарського народу.

Маві Деніз, «Час Таврійського»

Читайте також: Репортаж із минулого: як окуповували Крим

Читайте також: Крим. 7 років окупації: як підтримують Україну в ООН


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Люди були по-справжньому шоковані, коли замість «кримського сценарію» почалася війна», - інтерв'ю з громадянином рф

Педагог Марія Букатчук: «Ніякі технічні засоби і новітні технології передавання звуку й зображення ніколи не замінять живого спілкування»

Віктор Сорока: «Карантин допомагає більше і тісніше взаємодіяти з глядачами»